28 World Tour kerékpárversenyzőnek nincs szerződése 2023-ra

Eljött az év utolsó hónapja, ami azt jelenti, hogy a holtidényről lassan ráfordulunk a 2023-as felkészülésre. Sok versenyzőnek azonban még nincs terve a következő szezonra.

2022 végén ismét hosszú azon versenyzők listája, akik egyelőre szerződés és csapat nélkül maradtak. A pandémia néhány évre teljesen átírta az átigazolási piacot, és tehetséges versenyzők tömegei igyekeztek valamiféle stabilitásért küzdeni. Most a gazdasági és politikai instabilitás hasonló helyzetet teremtett.

28 World Tour szintű versenyző jövője bizonytalan még, a nemzetközi másodosztályból, a UCI Pro Teams besorolású bringások közül pedig még 75 versenyző vár szerződésre. Ezzel összesen több mint száz profi versenyző van még a piacon egy hónappal a 23-as szerződések életbe lépése előtt.

Mark Cavendish

Minden idők legsikeresebb sprintere is bizonytalansággal néz szembe pályafutását illetően. Nyár óta tudjuk, hogy Mark Cavendish a B&B Hotels csapatához igazol majd, a probléma csak az, hogy az egész csapat jövője a levegőben lóg jelenleg. Egy sor jelentős szponzorról pletykálnak, de a mai napig nincs konkrét pénz a projektek lebonyolítására, amelyről Jérôme Pineau csapatfőnök álmodik, sőt jelenleg a csapat fennmaradása is kérdéses.

Úgy tudjuk, hogy Cavendish megegyezett a csapattal, de még nem írt alá semmit.  Beleegyezett, hogy csatlakozzon a csapathoz, de nem írt alá hivatalos szerződést. Amíg Pineau nem szerzi meg a szponzorait – és ehhez elengedhetetlen, hogy meggyőzze őket arról, hogy a 34 szeres Tour győztes is a fedélzeten van –, addig nem tudja Cavendish elé tenni a papírokat. Így vagy úgy, hamarosan kiderül minden. Persze a versenyzőnek még decemberben is lesznek opciói, de az biztos, hogy nem ülhet majd tárgyalóasztalhoz a legjobb feltételekkel, hiszen a legtöbb csapat ilyenkor már jócskán feltöltötte a helyeket.

Nairo Quintana

A kolumbiai bringás egy újabb nagy név, aki egyelőre konkrét tervek nélkül áll a 23-as szezon előtt, miután egy pozitív tramadol tesztet követően szakított korábbi csapatával, az Arkéa-Samsic-kal. A korábbi Giro és Vuelta győztes azóta meglehetősen zavaros módon kommunikál a jövőjét illetően. Egy mondaton belül nyilatkozta azt nemrég, hogy már megvan a csapata a jövő évre, és hogy még keresi a lehetőségeket.

Eljátszott a gondolattal, hogy viharos múltjuk ellenére visszatér korábbi csapatához, a Movistarhoz, de a spanyol csapat bejelentette, hogy már megvan a maximális 30 versenyzőjük. Az EF Education-EasyPost csapatfőnöke, az Intermarché-Wanty-Gobert és a Bahrain Victorious ugyancsak cáfolta, hogy tárgyalnának Quintanával. A bringás azonban ezek után is állítja, hogy megvan a szerződése, csak még nem mondhatja el kivel. Visszautasított egy megkeresést a kolumbiai Medellin-EPM csapattól, mondván, hogy a legmagasabb szinten fog versenyezni. Akárhogy is, jelen állás szerint nehezen elképzelhető, hogy bekerüljön akármelyik World Tour csapatba, de még a ProTeams szintű csapatoknál is nehézségekbe ütközhet, miután –bár hivatalosan nem számít doppingnak–, de lebukott egy tiltott szerrel.

Domenico Pozzovivo

A számos brutális balesetet túlélt olasz bringás teste komoly megpróbáltatásoknak volt kitéve a karrierje során, az elmúlt pát évben pedig az idegeinek kell kiállniuk hasonlókat. Idén a tavalyihoz hasonló helyzetben találta magát, hogy bár folytatná pályafutását, nem igazán kínálkoznak lehetőségek előtte. Tavaly télen a Qhubeka csapat szétesése után maradt csapat nélkül egy ideig, csak februárban igazolt az Intermarché-Wanty-Goberthez. Bár mostanában tölti be a negyvenet, az idei szezonban bzionyította, hogy még mindig helye van a legjobbak között. A Tour de Suisse-en és a Giro d’Italián is a top 10-ben végzett. Pozzovivo jelezte, hogy szeretne hosszabbítani az Intermarchénál, ahol hely is lenne neki, de semmi konkrétum nem materializálódott még.

Nagy nevek szerződés nélkül

Akárcsak Pozzovivóval, úgy Jan Bakelants-cel sem hosszabbított meg az Intermarché, amit a korábbi Tour de France szakaszgyőztes egyszerűen nevetségesnek nevezett, csalódottan nyilatkozott korábbi csapatáról, és hálátlannak nevezte őket. A 36 éves versenyző még egy évet szeretne nyeregben tölteni, mielőtt befejezi profi pályafutását.

A ProTeam versenyzői közül Julien Vermote is megint csapat nélkül találta magát. Tavaly télen is egyedül edzett, aztán magához vette az Allpecin-Deceuninck csapat, akik azonban most feljebb lépnek a World Tourba, és így nem újítják meg a szerződését.

Sacha Modolo az idei gyenge eredményei után szakított a Bardiani-CSF csapattal, könnyen lehet, hogy ezzel véget vetve a 35 éves bringás profi pályafutásának. Az olasz Niccolo Bonifazio és a belga Timothy Dupont jövője is bizonytalan jelenleg, és a lista még hosszan folytatható lenne olyanokkal, mint Davide Villella, Sander Armée, Tom Bohli, Kenneth Vanbilsen, Sebastian Henao, Michele Gazzoli és Vladim Pronskiy.

A B&B Hotels csapatán kívül a Tudor Pro Cycling körül is bizonytalan a levegő. Bár nekik látszólag nincsenek anyagi gondjaik, több World Tour szintű versenyzőjük szerződése lóg még a levegőben.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!