A 10 legsikeresebb magyar sportoló között van Valter Attila és Vas Kata Blanka

Az utóbbi években ritkán láthattunk kerékpárost az év magyar sportolói között, az idén viszont egy női és egy férfi versenyzői is szerepel a listában.

Az Origo Sport az év sportolója választás kapcsán felsorakoztatta azokat, akik nagy esélyekkel pályáznak erre a címre. A legtehetségesebb 23 éven aluliak listáján az 1997. november 9. után született sportolók közül válogatta ki az Origo. Köztük van Háfra Noémi 22 kézilabdázó, Jászapáti Petra gyorskorcsolyázó, Milák Kristóf úszó, Szoboszlai Dominik focista. Valter Attiláról így ír az oldal az összefoglalójában: Nem kizárt, hogy a korábban emlegetett Szoboszlai és az idén mindhárom Grand Slam-tornán legalább két mérkőzést nyerő Fucsovics Mártonnal együtt a fiatal kerékpáros pályázhat a legnagyobb eséllyel a 2020-as év sportolója címre. Ha ez így lesz, akkor azt a magyar kerékpársportot Csömörről a világtérképre visszatévő tehetség nem pusztán a járvány miatti “csonka” sportévnek, hanem kiemelkedő teljesítményének is köszönheti. 

Fotó: CCC Team

Miután Valter 2018-ban a legrangosabb többnapos utánpótlás versenynek számító Tour de l’Aveniren megnyerte az egyik legnehezebb szakaszt, a lengyel CCC Team leigazolta őt. Tavaly még csak a klub második csapatában tekerhetett, de a Tour de Hongrie-n egy harmadik hellyel bizonyított, aminek (is) köszönhetően idén már a World Tour mezőnyben tekerhetett. A Tour de Hongrie-t szenzációs, Kékesen végrehajtott támadásával megnyerte, majd Bodrogi László után ő lett a második magyar, aki egy rangos háromhetesen rajthoz állhatott. 

Fotó CCC Team

A 22 éves versenyző a Giro d’Italián jócskán túlszárnyalt minden várakozást: minden idők legjobb magyar teljesítményét nyújtva összetettben a 27. helyen zárt összetettben, és az egyik legnehezebb hegyi szakaszon a kilencedik lett, megelőzve a sportág ikonjának számító Vincenzo Nibalit. Ezt az eredménysort látva nem meglepő, hogy az anyagi gondok miatt megszűnő klubjából szinte elsőként talált magának új csapatot. A francia FDJ a mezőny egyik legrégebbi együttese, ahol Valter a következő két évben egészen biztosan megkapja a lehetőséget a fejlődésre.

Fotó: UEC

Fotó: Facebook/ Vas Blanka

A 19 éves Vas Kata Blankáról is elismerően írt az oldal: A fellendülőben lévő magyar kerékpársport Valter mellett még jó néhány fiatal, nagy reményű bringást a magáénak tudhat. Ilyen a magyar bajnok, U23-as vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bronzérmes Vas Kata Blanka is, aki az országút mellett cyclo-cross, és hegyikerékpár szakágakban sem tartozik az átlagosak közé.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!