Evenepoel nyerte a Liege – Bastogne – Liege egynapost, Valter 26. lett

Valter Attila a 26. helyen ért célba a vasárnap a Liege-Bastogne-Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros viadalon, amelyen a világbajnok Remco Evenepoel megvédte címét.

Az először 1892-ben megrendezett La Doyenne, vagyis az Öreg hölgy a legrégebbi a klasszikus kerékpárversenyek között, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok sorában pedig hagyományosan a negyedik a naptári évben.

A több mint 4400 méter szintkülönbséget tartalmazó, 258,5 kilométeres távon a Jumbo-Visma társkapitányaként ott volt a magyar bajnok Valter Attila, a viadalt pedig a belga Evenepoel, valamint a 2021-es győztes Tadej Pogacar nagy összecsapásaként harangozták be. Az idényt kiváló formában kezdő, kétszeres Tour de France-győztes szlovén azonban a táv harmadánál bukott, és feladta a viadalt. Csapata közleménye szerint a csuklójában eltört két csont, és még vasárnap délután megműtik Genkben.

Az Evenepoelért dolgozó Soudal Quick-Step a Bastogne-ból visszavezető rész emelkedőin rostálta ki egymás után a riválisokat, Valter kiválóan tekert a mezőnyben, és bár egy alkalommal a nedves fűre szorult, nem esett el. Evenepoel 33,5 kilométerrel a cél előtt egy emelkedőn szakította szét a mezőnyt, s az utolsó 30 kilométeren a rákezdő esőben egyedül tekerve pályafutása második Monumentumát nyerte.

Az üldözőcsoportban az utolsó emelkedőn már nem volt ott a 24 éves Valter, aki végül közel négyperces lemaradással, a 26. helyen ért célba.

Valter az M4 Sportnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: kemény verseny volt, és elégedett, mivel nem volt a topon a verseny alatt, így már száz kilométerrel a cél előtt jelezte csapattársának, a végül hetedik helyen záró belga Tiesj Benootnak, hogy “nem hibátlanok” a lábai.

“A végére kiderült, hogy egész jók voltak, jobbak, mint számítottam rá, 99 százalékosak, és ide száz kell, ha az ember versenyezni akar” – fogalmazott Valter, aki örömét fejezte ki, hogy még egy rosszabb napon is egészen jó volt a teljesítménye, és az első harmincban ért be “egy ilyen brutálisan nehéz versenyen”. Megemlítette: rendkívül sok és nagy gödör volt a rossz minőségű utakon, úgy tudja, hogy az EF Education-EasyPost egyik versenyzője egy ilyenbe hajtott bele, kettétört a kereke és ő zuhant be Pogacar elé a bukásakor. Valter teljes értékelése az m4sport.hu oldalon található meg.

A 142,8 kilométeres női viadalon – amely Bastogne-ból rajtolt – Demi Volleringnek (SD Worx) sikerült az ardenneki tripla: Vas Kata Blanka holland csapattársa a múlt vasárnapi Amstel Gold Race és a szerdai La Fleche Wallonne (Vallon Nyíl) után Liege-ben is ünnepelhetett. Ezzel honfitársa és sportigazgatója, Anna van der Breggen 2017-es teljesítményét ismételte meg, a nők közül csak nekik sikerült mindhárom versenyt megnyerni egy éven belül.

Eredmény, Liege-Bastogne-Liege, 258,5 km (a viadal honlapja alapján):

1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 6:15:49 óra
2. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 1:06 perc hátrány
3. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain Victorious) azonos idővel
…26. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:53 p h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!