Fabio Jakobsen 2022 Európa-bajnoka az országúti mezőnyversenyben

Fabio Jakobsen diadalmaskodott az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyben vasárnap a müncheni multisport Európa-bajnokságon, Peák Barnabás 58., míg Dina Márton 77. lett.

A 142 fős mezőnyben szívproblémái miatt nem volt ott a címvédő Sonny Colbrelli.

Az elmúlt négy kiírásban diadalmaskodó olaszok sikerszériájának megtörésére a papírforma alapján a rivális nemzetek sprintereinek volt esélyük, hiszen a Murnauból induló 207,9 kilométeres távon mintegy 1300 méter szintkülönbség és két emelkedő várt a mezőnyre, a táv második felében sík terepen tekert, mielőtt a müncheni körpályán célba ért.

Kétfős szökés tudott eltekerni szűk háromperces különbséggel, ám érezhetően nem a hazaérés reményében: gyönyörködtek a tájban a Walchensee megkerülése közben és vissza-visszaintettek az őket lelkesen üdvözlő nézőknek. A mezőny nyugodt tempóban szelte a kilométereket, a két magyar közül a terep inkább Peáknak kedvezett, így érte dolgozott a nap során Dina, aki egy bukásban földre került, ám azonnal visszaült, és egy későbbi kerékpárcsere után folytatni tudta a viadalt.

A 13 kilométeres müncheni körpályára érkezve – amelyet ötször teljesítettek a bringások – összeálltak a csapatok felvezetővonatai, fokozódott némileg az iram. Az utolsó két körre befogták a szökevényeket, az igazi tempómenés ezután kezdődött.

A hazai pályán szereplő Pascal Ackermann a körpályán kordonba akadva bukott, így ő nem volt érdekelt a hajrában, ott volt viszont a többi esélyes sprinter. A papírforma alapján Fabio Jakobsen és Tim Merlier tartozott a topfavoritok közé, a Tour de Hongrie-n két szakaszt nyerő holland az utolsó métereken kerülte ki belga riválisát. Két évvel azt követően, hogy a lengyel körversenyen hatalmasat bukott és súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a most 25 esztendős Jakobsen tudta megszakítani az olasz sikersorozatot a kontinensviadalon, így egy évig ő viselheti az Európa-bajnoki trikót.

Merliert a francia Arnaud Démare is megelőzte, így a belgának be kellett érnie a bronzéremmel. Az utolsó öt-hat kilométerig kiválóan helyezkedő Peák a Siegestor megkerülésekor a célegyenesre fordulva már nem volt az élmezőnyben és 58., míg Dina 77. helyen ért célba.

Szerdán következnek az időfutamok, az előzetes tervek szerint Dina és Peák is indul, a nőknél viszont nem lesz magyar résztvevő, ahogy egy hét múlva a mezőnyversenyben sem.

Eredmények, Murnau-München, 207,9 km (a viadal honlapja alapján): férfiak, Európa-bajnok:

  1. Fabio Jakobsen (Hollandia) 4:38:49 óra
  2. Arnaud Démare (Franciaország) azonos idővel
  3. Tim Merlier (Belgium) a. i.
    …58. Peák Barnabás 25 másodperc hátrány
    …77. Dina Márton 46 mp h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!