Mathieu van der Poel harmadszor nyerte meg a flandriai körversenyt

A holland Mathieu van der Poel pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a flandriai országúti kerékpáros körversenyen.

A magyar bringás nélkül rendezett vasárnapi viadalon – az idei másodikon az öt legnagyobb egynapos, a Monumentumok sorában.

Közel ötven kilométer, bő egy óra kellett, amíg kialakult a nap nyolcfős szökése. Kétszáz kilométer volt hátra, amikor vonat érkezése miatt fél percre megállították az akkor négy perccel a mezőny előtt tekerő szökevénycsoportot egy vasúti átkelőnél. Az üldözést a – címvédő szlovén Tadej Pogacar és a szerdán megsérült belga Wout van Aert távollétében – legnagyobb esélyesnek számító Mathieu van der Poel csapata, az Alpecin-Deceuninck kontrollálta a 17 rövid, meredek emelkedő és hét kockaköves szektor miatt nehéz megmérettetésen.

A sportág egyik fellegvárának számító Flandria legfontosabb versenyét tömegek követték az út mentén húsvétvasárnap, az ünnephez kapcsolódva többen öltöztek nyúlnak a szurkolók közül. Már a táv derekától megindultak a támadások a mezőnyből, amely korán beérte a szökevényeket, a nagy tempó és az időközben eleredő eső miatt pedig sorra jöttek a bukások. A 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen már 100 kilométerrel a cél előtt megindult hosszú, ám sikertelen támadására. A döntő tempóváltásra aztán 44 kilométerrel a vége előtt került sor: az esőtől nedves kockaköveken a Koppenbergen – országúton ritkán látható módon – a mezőny nagy része csak tolni tudta felfelé kerékpárját a meredek emelkedőn. A kétszeres győztes Van der Poel itt tudott elszakadni úgy, hogy riválisai már nem is látták többet minden idők leggyorsabb, 44,481 kilométer/óra átlagú flandriai körversenyén.

A holland világbajnok 2020 és 2022 után harmadszor nyerte a flandriai körversenyt, ezzel hetedikként csatlakozott az örökrangsor élén állókhoz. A célvonalon kerékpárját a magasba emelő Van der Poel pályafutása ötödik Monumentumán diadalmaskodott. Azzal pedig, hogy a Milánó-Sanremón nagy munkával győzelemhez segítette csapattársát, a belga Jasper Philipsent, az idény első két Monumentumát az Alpecin-Deceuninck nyerte. A következő klasszikust, a Párizs-Roubaix-t jövő vasárnap rendezik.

A második helyért zajló kiscsoportos sprintben az olasz Luca Mozzato bizonyult leggyorsabbnak, megelőzve Michael Matthewst, ám a Milánó-Sanremón második ausztrált szabálytalan sprintje miatt ezt a pozíciót végül a német Nils Politt érdemelte ki.

Eredmények: 108. flandriai körverseny, Antwerpen-Oudenaarde, 270,8 km:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 6:05:17 óra
2. Luca Mozzato (olasz, Arkéa-B&B Hotels) 1:02 perc hátrány
3. Nils Politt (német, UAE) azonos idővel

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!