Parti András, a háromszoros olimpikon hegyikerékpáros a Kanári-szigeteken készül Tokióra

Parti András december közepén elutazott, hogy a megfelelő időjárási körülmények között tudjon felkészülni az olimpiára.

A szürke időjárás nagyban befolyásolja kedvünket, hatással van a kinti mozgásunkra is. Egy élsportolónak viszont alkalmazkodni kell a körülményekhez, vagy jó értelembe véve megszökni a hideg elől, hogy a következő szezonban már megfelelő edzettséggel álljon a rajtvonalhoz. A téli időszak több hetes edzőtáborai jó alapokat adnak a következő szezon indulásához. Parti András már néhány éve megtalálta ezt az ideális helyszínt, mert a levegő hőmérséklete nem megy 10 fok alá, eső csak ritkán esik, és a terep is kiváló, hogy a kitűzött edzéstervet tartani tudja. Éppen érkezése utáni napon értük utol a Kanári-szigeteken.

Lassan vége 2020-nak, ilyenkor visszapörgetjük emlékeinkben, mennyi minden történt. Milyennek értékeled az éved? 

-Nagyon furcsa év volt, mindent felborított a koronavírus. Amikor hazatértem a törökországi versenyről, egyből ledöntött a koronavírus a lábamról. Hosszabb idő kellett ahhoz, hogy visszanyerjem az erőmet. A legfontosabb versenyeken sikerült jól teljesítenem. Az országos bajnokságokon megmérettettem magam, mert ez egyben egy válogató volt az olimpiára is, amelyet sikerült megnyernem.

Fotó: Vanik Zoltán

Fotó: Vanik Zoltán

Említetted, hogy a vírus ledöntött a lábadról. Mivel töltötted a “Maradj otthon” időszakot? 

– Szerencsére itthon a bringásokat csak részben korlátozták az intézkedések. Legtöbbször egyedül edzek, felkészülésemet nem befolyásolta. Amikor tavasszal bevezették az első intézkedéseket, talán jól is esett a “kényszerpihenő”. Ennyi időt régen töltöttem már otthon, nem kellett egyik versenyről a másikra utazni. Gyerekkorom óta nem volt ilyen nyugodt a tavaszom.

Miért pont a Kanári-szigeteken töltöd a felkészülést? 

– Évek óta a Kanári-szigeteket választom a téli felkészülési időszaknak. Legjobb helyszínt el sem tudnék képzelni, vannak hegyek, tökéletes az időjárás. Esővel sem kell számolunk, így optimális a felkészülésre. Hazai utak csúszósak és a hűvös időjárás se kedvez az edzéseknek. Tavasz kezdetéig itt maradok, de a vírushelyzet minden tervemet felülírhatja.

Fotó: Parti András

Milyen terveid vannak 2021-re?

2021-ben szeretnék a tokiói olimpián elindulni, erre szeretnék tökéletesen felkészülni.

Mi segít a kikapcsolódásban? 

– Nagyon szeretek horgászni, a gyerekkorom óta szívesen töltöm a vízparton az időmet. Más ingerek érnek, így teljesen ki tudok kapcsolódni. Emellett szeretek túrázni, kirándulni és a friss levegőn lenni. Ott van még a főzés is. Érdekel a gasztronómia, mert az ízek összhangjának keresése igazán megkoronázza egy kemény edzéssel töltött napomat.

Ha jól tudom, te is a Garmin 1030 Plus használóinak csapatát erősíted, milyen tapasztalataid vannak? 

– Garmin 1030 Plus készülék tökéletesen működik, ugyanis az aksija tovább bírja, mint a korábban használt. A nagyobb kijelzőn jobban látszanak az információk. Alig várom, hogy egy-egy montis ugratás után lássam, mennyi időt töltöttem a levegőben, milyen volt a hossza. Teljesen megbízhatónak találom a Garmin 1030 Plust.

Fotó: Vanik Zoltán

Néhány kiemelkedő szereplése 2020-ban:

  • Még az év elején Törökországban tartott négy nap eredményei végül az összetett ötödik helyet hozták meg Parti András számára, amivel mind a versenyző, mind a háttér csapata elégedett.
  • Július 19-én a Törökbálinton folytatódott a 2020-as XCO Magyar Kupa sorozat. Palumby Zsombor (SVS Pro Team) két körrel a vége előtt próbálta faképnél hagyni riválisait, kisebb előnyre sikerült is szert tennie, de Parti András (UTE) az utolsó körben felért rá, a sprintbefutón pedig ezúttal olimpikonunk bizonyult jobbnak, visszavágva ezzel a csömöri vereségért.
  • Augusztus 16-án Zalaegerszegen rendezték a 2020-as Restart XCO Országos Bajnokságot. A nagy esőzés és a sár miatt mindhárom pályaszakasz – kicsi, közép, nagy – nyomvonalát módosítani kényszerültek a szervezők. A férfiaknál Parti András (UTE) magabiztosan szerezte meg a bajnoki aranyat Dina Márton (Kometa-Xstra) és Palumby Zsombor (SVS Pro Team) kettősét maga mögé utasítva.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!