Sártengerré változott pályán versenyeztek a Downhill Világbajnokság indulói

Hétvégén rendezték meg Leogangban a mountain bike és a downhill kerékpáros világbajnokságot, ahol magyar bringások is megmérették magukat.

Szombaton beszámoltunk arról, hogy Vas Kata Blanka ezüstérmet szervezett a U23-as női korcsoport olimpiai Cross-Country versenyszámában. A 3,6 kilométer hosszú, 210 méternyi szintet tartalmazó pályán négy kör várt a harminckilenc résztvevőre.

Facebook/ Vas Blanka

Az utolsó kör kezdetére lénygében kialakult a dobogó sorrendje, végül a francia Loana Lecomte rajt-cél győzelmet aratva szerezte meg a világbajnoki címet, Vas Kata Blanka és Ceylin del Carmen Alvarado előtt.

Facebook/ Vas Blanka

Facebook/ Vas Blanka

Az ausztriai Leogang bringaparkja egyedülálló Európában, sőt az egész világon, mert változatos útvonalakat tartogat a kerékpárosok számára. A régióban összesen 720 kilométernyi és különböző nehézségi szintű hegyi és 480 km völgyi bringaút áll rendelkezésre.

Fotó Ross Bell

A Downhill versenyek döntőit vasárnap rendezték meg, ahol az eső és a hó dagonyává változtatta a pályát. Folyamatosan estek el a versenyzők, így az nyert, aki kevesebbszer került a földre vagy gyorsabban tudta korrigálni a sárban való lavírozást.

fotó Nathan Hughes

Fotó Nathan Hughes

Ahogy az időjárás előrejelzésben is látszott, nem jósoltak túl sok napsütést vasárnapra. A hegy tetején a havazás, míg lejjebb az eső áztatta el a pályát. Az előző napokban az időmérőn jó eredményeket hoztak a versenyzők, a hét utolsó napjára minden borult a sáros körülmények miatt.

Fotó Ross Bell

A helyzet folyamatosan romlott, mert a kijárt útvonalak egyre csak mélyültek, sőt a faágak és a szikladarabok még jobban előkerültek. A svájci Camille Balanche volt az egyetlen, aki esés nélkül le tudott jönni, így ő nyerte a női futamot. A férfiaknak bőven meggyűlt a bajuk az extrém körülményekkel, a legjobban teljesítő brit Reece Wilson szerezte meg a világbajnoki aranyat.

Fotó Nathan Hughes

Fotó Nathan Hughes

Ebben a szakágban az a győztes, aki a leghamarabb leér a hegyről a természetes és mesterséges akadályokat (ugratókat, letöréseket, döntött kanyarokat és sziklás szekciókat) egyaránt tartalmazó pályán. Ehhez szükséges kerékpárok is speciálisak: az extrém igénybevételt viselő erősebb váz, hosszabb teleszkóp-rugóutak és ballonosabb gumik jellemzik a downhill gépeket.

Fotó Ross Bell

A sportág nagymenői, mint például Brosnan, Danny Hart, alig tudták hozni a megszokott szintet. A legenda, Greg Minnaar 26. lett, sőt a világbajnok Aaron Gwin ideje is csak 25. helyre volt elég. A magyar versenyzők ilyen extrém körülmények között nagyon jól helyt tudtak állni.

A Downhill VB magyar eredményei:

Férfi Junior:
47. Füzesi Zoltán Mátyás
53. Cserjési Patrik
55. Apró Tóbiás Tibor

Női elit:
18. Vincze Erzsébet

Férfi elit:
70. Lenthár Gábor

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!