Súlyos bukás a baszk körversenyen, Vingegaard-t hordágyon vitték a mentőautóba

Súlyos bukás történt az országúti kerékpárosok baszk körversenyének negyedik, csütörtöki szakaszán. A balesetben az élmezőny több tagja is érintett volt, az előző két Tour de France győztesét, Jonas Vingegaard-t hordágyon tették be a mentőautóba.

A bukás 35,9 kilométerre a céltól, egy lejtős jobbkanyarban történt, az egyik versenyző nagy sebességnél elesett, ez pedig olyan láncreakciót indított be, hogy mögötte szinte mindenki bukott.

Többek között Primoz Roglic (Bora-Hansgrohe), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), és Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) is elesett. Evenepoel és Roglic a saját lábán hagyta el a helyszínt, Valter Attila vismás csapattársát, Vingegaard-t azonban hordágyon, oxigénmaszkkal és a nyakán merevítővel tették be a mentőautóba.

A Visma-Lease a Bike csapata esti tájékoztatása szerint a 27 éves dán klasszis kulcscsontja, valamint több bordája is eltört, így biztosan több hetes kihagyás vár rá.

A balesetben érintett volt a másik két nagy esélyes, az ugyancsak a francia körversenyre készülő Primoz Roglic és Remco Evenepoel. A Vuelta a Espanát háromszor és a Giro d’Italiát tavaly megnyerő olimpiai bajnok szlovén, valamint a Vueltán 2022-ben első, kétszeres világbajnok belga kerekes egyaránt feladta a viadalt, utóbbit ugyancsak kórházba vitték kivizsgálásra. Evenepoelnak szintén eltört a kulcscsontja, valamint a jobb lapockája, ezért pénteken Belgiumban meg is műtik.

A balesetben összesen 12 versenyző bukott, közülük hatot szállítottak kórházba. A tömegbukás után a szervezők úgy döntöttek, hogy semlegessé nyilvánítják a szakaszt, azaz az összetett eredményébe nem számít bele a csütörtöki etap.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!