Szakadékba zuhant és belehalt sérüléseibe a Bahrain-Victorious kerékpárosa

Gino Mäder a Svájci körverseny csütörtöki szakaszán történt bukása során szenvedett végzetes balesetet.

Mély szomorúsággal és nehéz szívvel kell bejelentenünk, hogy Gino Mader elhunyt – közölte hivatalos oldalain a Bahrain-Victorious kerékpárcsapata.

A 26 éves, Giro d’Italia-szakaszgyőztes svájci bringás a Svájci Körverseny Fiesch és La Punt közötti, 211 kilométeres szakaszának utolsó hegye, az Albula lejtmenetében, eddig tisztázatlan körülmények között, körülbelül 100 kilométer/órás sebességgel haladva esett el Magnus Sheffielddel egyetemben.

Az Ineos-Grenadierst erősítő amerikai megúszta zúzódásokkal és agyrázkodással, Maderre viszont eszméletlen állapotban talált rá a verseny két percen belül a helyszínre érő orvosa, a svájcit újra kellett éleszteni, később helikopterrel a genfi Chur kórházba szállították.

Éjszaka sikerült stabilizálni állapotát, pénteken napközben azonban teste feladta a harcot, csapata közleménye szerint súlyos sérülései következményeként 11.30-kor elhunyt.

fotó: Noticias Virales Twitter

A Bahrain Victorious igazgatója, Milan Erzen a következő szavakkal búcsúzott Mädertől: „Gino Mäder elvesztése teljesen lesújtott minket. Tehetsége, elkötelezettsége és lelkesedése mindannyiunkat inspirált. Nemcsak rendkívül tehetséges kerékpáros volt, hanem nagyszerű ember. Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és szeretteinek, és együttérzünk velük ebben a nehéz időszakban. A Bahrain Victorious az ő tiszteletére fog versenyezni, és minden versenyünkön megőrizzük emlékét. Eltökélt szándékunk, hogy megmutassuk azt a szellemiséget és szenvedélyt, amit Gino mutatott. Ő mindig a csapatunk szerves része marad.”

Gino Mäder a két évvel ezelőtti Giro d’Italián megnyerte a hatodik szakaszt, miután a nyolcfős szökés legerősebb bringásának bizonyult. Valter Attila ezen az etapon lett a 12., és átvette a vezetést az összetettben. A svájci ugyanebben az évben a La Vueltán begyűjtötte a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót, összetettben ötödikként zárt.

Mäder kerékpáros két éve szakaszgyőzelmet aratott a svájci körön is, idén pedig ötödik lett összetettben a Párizs–Nizza versenyen, ahol az élen a kerékpársport legjobbjai végeztek. 2021-ben ugyanezen a versenyen nem sokon múlt számára a szakaszgyőzelem, végül az utolsó 50 méteren tudta lesprintelni többszörös Grand-Tour győztes Primoz Roglic.

A közösségi médiában egy emberként gyászolnak a profi kerékpárosok és versenyszervezők. Geraint Thomas azt írja, nem tudja elhinni a híreket ezen a nagyon-nagyon szomorú napon, de Michal Kwiatowski sem találja a szavakat. Julian Alaphilippe szerint a svájci versenyző egy igazi harcos volt, de mellette egy kedves srác is. A Giro d’Italia szervezői is hivatalos felületeiken búcsúznak Mädertől: „A bringások egy nagy család. Ma mindannyian egy különleges srácért sírunk. A mosolyod örökre a szívünkben lesz. Ciao Gino”. – írja az Index.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!