Történelmi Vas Blanka siker, itt az első World Tour győzelem

A magyar női kerékpársport egyik legnagyobb sikerét érte el Vas Blanka a mai győzelmével. Megnyerte a legmagasabb, World Tour-kategóriába tartozó Svájci körverseny első szakaszát, és ezzel az összetettben is átvette a vezetést. Blanka sárga trikóban teker majd.

Weinfelden környékén egy mindössze 56 kilométeres etappal rajtolt el a négyszakaszos női Svájci Körverseny.

A június 17. és 20. között zajló három mezőnyszakaszt és egy egyéni időfutamot tartogató megmérettetés természetesen a hölgyek WorldTour-sorozatának részét képezi, nem mellékesen fontos felkészülési állomás a közelgő Giro d’Italia Donne előtt.

A weinfeldeni penzum során három kör várt a mezőnyre, mindegyikben megmászva a Burgstrasse 2.6 kilométer hosszú, átlag 5%-os meredekét. A svájci Elise Chabbey (Canyon/SRAM Racing) egyedül próbálkozott, s kezdetben valószínűleg csak a hegyi trikó megszerzésére törekedett, ám olyannyira jól tempózott elől, hogy elérhető közelségbe került számára a szakasz megnyerése.

Ezt persze a fantasztikus szezont futó Team SD Worx nem hagyta annyiban és három kilométerre a célvonaltól megfogták Chabbey-t. Az olasz Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) próbált ekkor tempót váltani, ám igyekezete rövid életűnek bizonyult. Az utolsó kilométeren Marlen Reusser tökéletesen vezette fel Vas Kata Blanka számára a sprintet, a magyar bajnok pedig a kubai Arlenis Sierra (Movistar) és az olasz Eleonora Gasparrini (UAE Team ADQ) kettősét maga mögé utasítva meg is nyerte a szakaszt.

Sikerével természetesen Blanka az összetett versenyben, a pontversenyben és a fiatalok összevetésében is első – nem mellékesen sikerével ötven UCI világranglista pontot is gyűjtött – áll a Kerékpáros Szövetség közleményében.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!