Valter Attila 5. helyen végzett az ötnapos Tour of the Alps-on

Egy hónappal az emlékezetes Katalán kör után, Valter Attila visszatért a versenyzéshez, és az öt szakaszos Tour of the Alps-on összetett ötödik helyen ért célba! Egészen parádés melegítés a május 6-án, Budapestről rajtoló Giróra.

A 2022-es Tour of the Alps kerékpárversenyen három magyar kerékpárosért szurkolhattunk. A mezőnyben tekert Dina Marci, Fetter Erik és Valter Attila.

A valenciai kör, az Algarve és a Katalán körverseny után, Valter Attilának a Tour of the Alps volt a szezon negyedik többnaposa, és egyben az utolsó versenye a Giro d’Italia előtt. A Tirol, Dél-Tirol és Trentino tartomány hegyeit érintő Tour of the Alps fontos felkészülési verseny a Giro előtt sokaknak, több nagy nevű versenyző is itt készül, míg mások a csapatba kerülésért küzdenek.

Az első, 160 kilométeres szakaszon két nagyobb hegyen küzdötte át magát a mezőny, az 1616 méteres Passo Brocont és a 987 méter magas Passo Goberát bringázták végig. A szakaszt a francia Geoffrey Bouchard nyerte, aki egy szökevénycsoport tagja volt. A győztes mögött öt másodperccel egy 17 fős mezőnyben érkezett meg Valter Attila is, aki így 17. lett az etapon, ami jó alapot adott az egész versenyre.

Második nap egy 154 kilométer hosszú szakasszal folytatódott a Tour of the Alps (Giro del Trentino). Ezen az etapon több mint 3200 méternyi szintkülönbséget kellett leküzdeniük a bringásoknak. A keddi szakasz San Martino di Castrozza üdülőhelyről indult, a cél pedig Lana településen volt. Pello Bilbao nyerte a mezőnyhajrát, a második Romain Bardet lett, Valter Attila harmadik helyen ért célba.

Szerdán a Lana és Villabassa közötti 154,6 kilométeres etap várt a mezőnyre, a Groupama-FDJ 23 esztendős magyar bringása az összetettben éllovas spanyol Pello Bilbao és a második francia Romain Bardet társaságában egy percen belüli hátránnyal ért célba.

Csütörtökön a Villabassa és Kals am Grossglockner közötti 142 kilométernyi út várt a mezőnyre. Valter Attila az összetett éllovas spanyol Pello Bilbao és a második francia Romain Bardet társaságában 15 másodperces hátránnyal bringázott célba a szakaszgyőztes kolumbiai Miguel Ángel López mögött.

A pénteki 114 kilométeres szakaszon 2400 méternyi szintkülönbség várt a mezőnyre. A szakaszt az FDJ versenyzője Thibaut Pinot nyerte. Valter Attila 10. helyen ért célba, így az összetett ötödik helyen zárta a Tour of the Alps többnapost, egy nagyon kemény mezőnyben.

A mezőnyében ott volt Fetter Erik és Dina Márton is. Előbbi az 55., utóbbi a 66. pozícióban zárt. Gratulálunk mind a három magyar versenyzőnek.

Eredmények: 5. (utolsó) szakasz, Lienz-Lienz, 114,5 km:

1. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 3:09:24 óra
2. David De La Cruz (spanyol, Asztana Qazaqstan) 7 mp hátrány
3. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 1:46 p h.
…10. Valter Attila (Groupama-FDJ) 9:15 p h.
…69. Dina Márton (EOLO-Kometa) 20:13 p hátrány
…86. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 25:56 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Romain Bardet (francia, DSM) 18:59:29 óra
2. Michael Storer (Groupama-FDJ) 14 mp hátrány
3. Thymen Arensman (holland, DSM) 16 mp h.
…5. Valter 49 mp h.
…55. Fetter 38:23 p h.
…66. Dina 43:59 p h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!