Valter Attila: barcelonai szakasz életem egyik legkülönlegesebb napja volt a kerékpáron

Izgalmas hét áll Valter Attila mögött, általa a kerékpársport szerelmesei is lélegzetvisszafojtva nézhették fantasztikus teljesítményét.

Szurkolóként nem tudjuk átérezni, milyen hatalmas harcot vívnak egymással, önmagukért minden egyes méterét a kerékpárversenyzők. Vasárnap véget ért a spanyolországi Katalán Körverseny, ahol a nagy nevek mellett magyar bringásért is izgulhattunk. Valter Attila napról napra felépítette lenyűgöző teljesítményét és utolsó szakaszon megkoronázta az egyhetes küzdelmét. Megosztotta, miként élte meg az egyes napokat, milyen érzés volt élete első igazán rangos World Tour dobogójára felállni.

Fotó: Groupama–FDJ

A versenyre szabadként érkeztem, azaz magamért versenyezhettem, bár ez nem jelenti azt, hogy feltétlen az összetett versenybe kellett részt vegyek. Szerettem volna itt jó eredményt elérni, de úgy néz ki még várni kell egy keveset, hogy a legmagasabb szinten is beleszóljak a játékba. Az első szakasz nem úgy alakult, ahogy terveztem, egy rossz pillanatba rossz helyen voltam, a lábaim sem voltak még versenyhangulatban és elvesztettem a kontaktot a fő mezőnnyel, ahova már nem volt esélyem visszaérni. Természetesen csalódott voltam, de utólag lehet ez kellett ahhoz, hogy agresszívan versenyezzek a hét további részébe.

A második napi időfutam hozott némi megnyugvást, nem kockáztatva egy viszonylag nyugodt versenyt futott, sokat javult az UAE Touron nyújtott eredményhez képest.

Fotó: Groupama–FDJ

A harmadik szakaszra úgy emlékszik vissza: Vallter-Valter 1:0. Vezetéknevéhez hasonló elnevezésű hegy kifogott rajta. A Vallter2000 nevű befutóra még mindenképp vissza szeretne térni, hogy egy komolyabb helyezést is elhozzon.

Fotó: Groupama–FDJ

Ezek után jött a felfelé ívelő teljesítmény. Mindent meg akartam tenni, hogy szépítsek a versenyemen és ha más nem, erősödjek, tapasztaljak amennyit csak tudok, ezért is próbálkoztam a szökéssel a verseny királyszakaszán, emlékezett vissza Valter Attila. Végre sikerült a szökés, de egy összetettben jól álló versenyző jelenléte miatt nem engedett elég előnyt a mezőny, az utolsó hegy lábánál utolértek minket.

Fotó: Groupama–FDJ

Másnap ismét nekivágtam, valahogy minden nappal egyre jobb lábaim voltak és ismét sikerült bekerülni egy nagyobb csoportba, majd abból egy négyesbe olyan versenyzőkkel, mint például Bob Jungels. A nagyobb csoport újból utolért minket az utolsó 40 km-re, innentől a csapattársamért Sebastian Reichenbach-ért próbáltam tempót menni az utolsó hegyen, minél kedvezőbb pozícióba hozva. Az egész napos szökés majd a segítés adott egy extra motivációt a végére, bár egy kicsit leszakadtam az elejéről kezdtem bízni a jó eredményben. Az utolsó 800 méteren visszaértem az élbolyra, innen sikerült egy 8. helyet elhoznom a sprinten, ami addigi legjobb WorldTour eredményem volt.

Fotó: Groupama–FDJ

A hatodik szakasz viszonylag nyugodtan telt, a helyezkedésre figyeltem, végre jól együtt dolgoztunk a csapattal a mezőny elejében. A sprintben csapattársam Simon Gugliemi-t próbáltam segíteni, jó alkalom volt, hogy gyakoroljam ezt is egy keveset.

Fotó: Groupama–FDJ

Az utolsó barcelonai szakasz életem egyik legkülönlegesebb napja a kerékpáron, nyilatkozta Valter Attila. Valverdével érkezve egy ilyen befutóra nem a legokosabb választás. Ismét egy nagyobb csoporttal sikerült ellépnie a főmezőnytől és eljutni a végső körpályáig, ami gyakorlatilag egy betonozott monti pálya volt. Így emlékezett vissza erre a szakaszra:

Itt igazából csak minél tovább akartam jutni, de sokkal erősebbnek éreztem magam, mint eddig bármikor. Minden körben egyre kevesebben lettünk, a motiváció pedig egyre nőtt.

Az utolsó előtti körben meghúztam a meredek hegyet, elléptünk Sebastiannal és egy másik francia versenyzővel. Innen lépéselőnybe versenyeztünk, az utolsó kis dombig mentünk hárman. Sikerült ellépnem egyedül és az utolsó két kilométert egyedül megtenni. Őszintén szólva nem is tudtam, merre jár a főmezőny, az utolsó 500 méteren láttam meg őket, de ott már tudtam, hogy meglesz a dobogó.

Fotó: Groupama–FDJ

Az utolsó emelkedőn De Gendt nagyon meglépett Mohorictól, aki lejtmenetben már tudott felzárkózni, így a belga versenyző 2019 után újra szakaszt tudott nyerni. A szökevények nagyobb csoportjából Valter Attila volt a legerősebb, aki így megszerezte a harmadik helyet egy brutálisan nehéz egyhetes verseny utolsó szakaszán. A végére teljes lett az Ineos fölény, az összetettben lényeges változás nem történt. Adam Yates győzött Richie Porte és Geraint Thomas előtt.

Szívből gratulálunk a fantasztikus teljesítményéhez!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!