Valter Attila minden idők legjobb magyar eredményét érte el a nagy egynaposokon

A szlovén Tadej Pogacar nyerte a lombardiai körversenyt, az év utolsó egynapos országúti kerékpáros klasszikus viadalát, amelyen Valter Attila a 12. helyen ért célba.

A kerékpársport legfontosabb egynapos versenyeit Monumentumoknak nevezik, ide tartozik a Milánó-San Remo, a Flandria, a Párizs-Roubaix, a Liége-Bastogne-Liége és a kerékpáros-szezont záró Lombardia. Az utolsó egynapos viadalon, két magyar is ott volt a mezőnyben: Valter Attila (Groupama-FDJ) és Fetter Erik (EOLO-Kometa).

Utóbbi révén immár a hatodik magyar bringás mutatkozott be Monumentumon, és tette ezt aktív kezdéssel: szökési kísérletekben mutatta magát, bár végül nem került be abba a 10 fős csoportba, amit elengedett a mezőny.

A verseny végére ketten, az olasz Fausto Masnada és az idei klasszikusok közül a Liege-Bastogne-Liege-en diadalmaskodó Tadej Pogacar maradtak elöl, őket egy nyolcas üldözte. Az elsőséget végül a Tour de France-győztes Pogacar szerezte meg.

A 239 kilométeres távú viadalon, amelyet az elmúlt évekhez képest fordított irányban rendeztek meg, Valter – a többi között az olasz kiválóság Vincenzo Nibalit maga mögé utasítva – két és fél perc lemaradással 12. lett, ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érte el Monumentumon.

Valami ilyesmi szezonzárásban reménykedtem!

12. lettem az Il Lombardia egynaposán, az év utolsó WorldTour versenyén. Tavalyról volt egy lezáratlan ügyem ezzel a versennyel, amit most sikerült szépíteni. Nagyon örülök, hogy egy ilyen jó csapattal versenyezhettem ma, igyekeztem mindent megtenni a kapitányunkért, David Gaudu-ért. Ilyen hosszú és hegyes versenyen ez nem a legegyszerűbb, de ma egyértelműen megvoltak a lábaim, hogy ott legyek a legjobbakkal. A végén pedig sprintre jönni a 10. helyért egy ekkora versenyen, Quintana és Nibali között zárni, megalapozza a motivációm a következő szezonra! Már úton vagyunk Franciaországba ahol az év végi teszteket/fotózásokat tudjuk le, majd jöhet a nyaralás! Köszönöm nektek az egész éves szurkolást és támogatást! Bízom benne, hogy valami kiemelkedő elején vagyunk csak, mind a saját mind a magyar kerékpársport tekintetében – írta Facebook oldalán Valter Attila.

Kerékpár, lombardiai körverseny (Como-Bergamo, 239 km):

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:01:39 óra
2. Fausto Masnada (olasz, Deceuninck – Quick-Step) azonos idővel
3. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 51 másodperc hátrány
…12. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:25 perc hátrány
Fetter Erik (EOLO-Kometa) nem fejezte be a viadalt

A 2021-es Monumentumok győztesei:

Milánó-Sanremo: Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo)
flandriai körverseny: Kasper Asgreen (dán, Deceuninck – Quick-Step)
Liege-Bastogne-Liege: Tadej Pogacar (szlovén, UAE)
Párizs-Roubaix: Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Victorious)
lombardiai körverseny: Pogacar

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!