Izgalmas héten vannak túl a Tour de France versenyzői

A Tour de France versenyzői túl vannak 9 szakaszon, ez azt jelenti, hogy a lábaikban már több mint 1500 kilométer került 9 nap alatt.

A Tour de France versenyzőire az idén kemény etapok várnak, talán az elmúlt 10 év legnehezebb hegyi szakaszokkal tarkított viadala. Az elmúlt 9 napban összesen már több mint 1500 kilométert tekertek. Aki eddig lemaradt volna a versenyről, egy rövid összefoglalóval bemutatjuk, mi történt az elmúlt napokban.

A Tour de France Nagy rajtja Nizza városából indult el, ahonnan még 2 szakaszon ismerkedtek a környék útjaival.

Fotó Le Tour de France

A norvég Alexander Kristoff nyerte meg a 107. Tour de France kerékpáros-körverseny első szakaszát. Izgalmas volt az indulás, mert az eső miatt szinte végig csúszós volt az aszfalt, emiatt sajnos több bukás is történt.

Fotó Alex Broadway

Már két nagy versenyző is feladni kényszerült a harcot: a 38 éves, 2012-ben vb-aranyérmes Gilbertnek eltört a térde. A 31 esztendős Degenkolb kapcsán pedig kiemelték: bukása után 65 kilométert tett meg a célig egyedül, de mivel két perccel a szintidőn kívül ért célba, a szervezők már nem írták neki jóvá a szakaszt.

A második szakaszon Nizza környékén 187 kilométert tekertek,amely a 2019-es Párizs-Nizza utolsó két szakaszának összekapcsolása. A francia Riviérán rendezett etapon a sárga trikót Julian Alaphilippe vehette át.

A harmadik nap Nizza és Sisteron közötti 198 kilométeres szakaszt vége egy hegyi befutóval zárult, melyet Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) nyerte meg. A főmezőny nem diktált túl nagy tempót.

Nizza után északabbra mentek, így a hegyek továbbra is főszerepben maradtak. Az 1825 méterre vezető úton egy sprintbefutó döntött, amelyben a Vuelta a Espana tavalyi szlovén győztese Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) érte a dicsőség.

Az ötödik szakasz nem hagyta pihenni a bringásokat, a 183 kilométer  után az összetettben élen állónak járó sárga trikót Julian Alaphilippe továbbra is megőrizhette.

Fotó Ashley Gruber-Jered Gruber

A hatodik napon nem tudtak már olyan nagy tempót menni, de Alekszej Lucenkonak (kazah, Asztana) sikerült jól mennie a Le Teil és Mont Aigoual közötti 191 kilométeres etapon.

A hetedik szakasz utolsó kilométerein 47,5 kilométer/órás átlagsebességgel tekertek, és a célba Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma)  érkezett be elsőként.

Nyolcadik szakaszon a francia Nans Peters (AG2R La Mondiale) elsősorban kiváló lejtmeneteivel leszakította a többieket, így a Giro d’Italián aratott tavalyi győzelme után a francia háromhetesen is nyert etapot.

Facebook/Tour de France

A kilencedik szakaszon a Pau és Laruns közötti 153 kilométeres hegyi etapon két első, két harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedőt kellett teljesítenie a mezőnynek. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) nyerte a szakaszt és Primoz Roglic vehette át a sárga trikót. A  kolumbiai Egan Bernal lépett a második pozícióba.

Az összetett állása:

  1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma)
  2. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers)
  3. Marc Hirschi (svájci)

A hétfői szünnap alatt kb 400 km utazás várt a mezőnyre az Atlanti-óceán partjáig.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!