Mark Cavendish pályafutása 31. szakaszsikerét aratta a Tour de France-on

A nagy visszatérő brit Mark Cavendish pályafutása 31. szakaszsikerét aratta a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen azzal, hogy megnyerte a negyedik etap sprintbefutóját kedden.

Az összetett élcsoportjában nem történt változás. A Redon és Fougeres közötti 150,5 kilométeres táv éles rajtjánál a kerékpárosok egy percre megálltak, majd az első tíz kilométert lassan gurulva tették meg. A tiltakozás annak szólt, hogy a hétfői etap veszélyes befutója miatt előzetesen beadott versenyzői biztonsági javaslatot nem fogadta el a nemzetközi szövetség (UCI), részben ennek eredményeként következett be négy kilométerrel a cél előtt egy bukás.

A lassan megtett nyitó tíz kilométer után két kerékpáros tekert el, a mezőny pedig meg volt elégedve ezzel, ám nem engedték messzire a duót. A kiemelt kategóriás emelkedő nélküli etap ugyanis kifejezetten kedvezett a sprintereknek, így csapataik álltak az üldözés élére a hajrában, míg elöl Brent van Moer 13 kilométerrel a cél előtt otthagyta szökéstársát. A végjáték rendkívül kiélezett volt, hat kilométerrel a cél előtt a Lotto Soudal 23 éves belga versenyzője még egy perccel volt a mezőny előtt, ám végül a rendkívül nagy tempót diktáló boly 150 méterrel a befutót megelőzően befogta.

A Deceuninck – Quick-Step nagy munkát végzett a hajrában, még a világbajnok Julian Alaphilippe is beállt Cavendish vonatába, aki meg is hálálta a befektetett munkát, és a leggyorsabbnak bizonyult. A tavaly ősszel még a visszavonulását fontolgató 36 esztendős Cavendish 2015 után ismét győzött Fougeres-ben, pályafutása során pedig 31. alkalommal ünnepelhetett a Touron, és már csak három sikerre van az örökrangsor élén álló belga legenda, Eddy Merckx (34) mögött.

„Már itt lenni is különleges érzés, nem gondoltam volna, hogy egyszer még visszatérhetek” – fogalmazott Cavendish, akinél 2017-ben Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak, ezt követően pedig klinikai depresszióval küzdött. Bár tavaly ősszel még a visszavonulását fontolgatta, végül a Deceuninck – Quick-Stephez igazolt.

„Soha nem akartam rosszat más embereknek, de a tavalyi év után örülök neki, hogy egészséges vagyok és egy kis szerencsém is van” – utalt arra, hogy Sam Bennett térdsérülése miatt az utolsó pillanatban került be a keretbe.

Cavendish kiemelte: csapata óriási munkát végzett a sikeréért, társai mindent beleadtak az üldözésbe és a sprintfelvezetésbe. „Oly sokan nem hittek bennem, ezek a srácok viszont mindvégig” – fűzte hozzá.

Másodikként a francia Nacer Bouhanni, harmaddikként a belga Jasper Philipsen ért célba az ezúttal bukástól mentes szakaszon. Az összetett élén nem változott a helyzet, a holland Mathieu van der Poel továbbra is őrzi a sárga trikót.

A Tour de France szakaszgyőzteseinek örökrangsora:

  1. Eddy Merckx (belga) 34
  2. Mark Cavendish (brit) 31
  3. Bernard Hinault (francia) 28
  4. André Leducq (francia) 25
  5. André Darrigade (francia) 22
    …16. Peter Sagan (szlovák) 12
    …22. André Greipel (német) 11

Másodikként a francia Nacer Bouhanni, harmaddikként a belga Jasper Philipsen ért célba az ezúttal bukástól mentes szakaszon.

Tour de France, 4. szakasz, Redon-Fougeres, 150,5 km:

1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck – Quick-Step) 3:20:17 óra
2. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a. i.

Az összetett élén nem változott a helyzet, a holland Mathieu van der Poel továbbra is őrzi a sárga trikót. Szerdán a Changé és Laval Espace Mayenne közötti 27,2 kilométeres egyéni időfutammal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.

Az összetett élcsoportja:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 16:19:10 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 8 másodperc hátrány
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 31 mp h.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!