Tadej Pogacar a Tour de France győztese

Tadej Pogacar 51 év után az első versenyző, aki három trikóval gazdagodott a három hetes körversenyen.

A három hetes országúti kerékpáros verseny Párizsban fejeződött be, ahol a 22 éves Tadej Pogacar nyerte az összetettet. Az utolsó szakaszon Sam Bennett ért be elsőként.

A szombati időfutamon után biztossá vált a pöttyös trikó sorsa, mert a a hegyi összetettben is első lett. A zöld trikót pedig Sam Bennett viheti haza. Pogacar 59 másodperccel nyerte meg az összetettet Roglic előtt, pedig az időfutam előtt még 57 másodperces hátrányban volt. A hegyi összetettben 8 pontot adott Richard Carapaznak, a fiatalok versenyét pedig bő hat perccel vezette Enric Mas előtt.

Roglic és Pogacar, fotó: Christophe Ena / Associated Press

Az UAE Emirates bringása minden idők második legfiatalabb győztese. A rekordot a francia Henri Cornet tartja 1904 óta, amikor 19 évesen és 352 naposan diadalmaskodott.

Ha ez nem lenne elég, ő lett az első a legrangosabb háromhetes körverseny 107 éves történetében, aki a sárga trikó mellett a legjobb 25 éven aluli fiatalnak járó fehér trikót, valamint a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót is felveheti ugyanazon a Touron.

9 évesen kezdődött kerékpáros pályafutása, ugyanis a bátyja hatására belekóstolt a bringázásba. A síelést és a kosárlabdázást is kipróbálta, de a kerékpársport nagyobb hatással volt rá. Néhány hónappal a bemutatkozása után megnyerte a kaliforniai körversenyt, majd később az algarvei körversenyen is diadalmaskodni tudott. 2017-ben a Tour de Hongrien hazánkban is láthattuk versenyezni, akkor harmadik helyen végzett. A kolumbiai Daniel Jaramillo és Peák Barnabás tudta megverni.

Harmadik helyen Tadej Pogacar, fotó: Tour de Hongrie

Tavaly a Vuelta a España spanyol versenyen már megmutatkozott tehetsége, ugyanis Roglič és Valverde mellett állhatott a dobogón. Megelőzte a  kétszeres Grand Tour-győztes Quintanát is. A 2020-as esztendő is jól indult neki, a szlovén időfutam bajnokságon 2019 után ismét nem talált legyőzőre, a mezőnyversenyen pedig Primož Roglič mögött a második helyen végzett.

A folyamatos építkezés és munka gyümölcse beérett Párizsban. Ez egy igazi és egyedüli ajándék, mert hétfőn ünnepli 22. születésnapját.

Eredmények:

21. (utolsó) szakasz, Mantes-la-Jolie – Párizs, Champs-Élysées, 122 km:

  1. Sam Bennett (ír, Deceuninck – Quick-Step) 2:53:32 óra
  2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
  3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) a. i.

Roglic, Pogacar, Porte, fotó: Michael Steele/Getty Images

Az összetett végeredménye:

  1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra
  2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 másodperc hátrány
  3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 perc hátrány
  4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.
  5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.

Az idén 3470 kilométer össztávú francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezték a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal volt, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d’Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!