A Team Novo Nordisk is jelezte részvételét a Tour de Hongrie kerékpárversenyre

Immár harmadik alkalommal szerepel majd a Magyar Körversenyen a cukorbetegség mellett a legfelső szinten sportoló kerékpárosokból álló amerikai Pro Team, a Novo Nordisk, sorraiban az elmúlt másfél évtized egyik legjobb magyar kerékpárosával, Kusztor Péterrel.

Évek óta a Team Novo Nordisk rendelkezik a legtöbb Facebook-követővel a profi kerékpáros csapatok közül, nem véletlenül: a klub különleges küldetéssel szerepel a profik mezőnyében, a célja, hogy a sportolók személyes példájával mutassa meg a cukorbeteg embereknek, akár élsportolóként is élhetnek teljes életet. Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben három francia, két-két ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy svájci, spanyol, finn, brit, ír, új-zélandi, amerikai és magyar kerékpáros szerepel 2021-ben.

Fotó: Pertorini Márió

Már az elmúlt évtized elején is volt magyar érintettsége az együttesnek: 2011-ben és 2012-ben az akkor Team Type 1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László. Az egyesület körüli kiszámíthatóságot jelzi, hogy a csapat 2013-ban változtatta nevét Team Novo Nordiskre, s azóta is a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégének nevét viseli.

A Team Novo Nordisk küldetése, hogy bármerre jár a nagyvilágban, versenyzői találkoznak az adott országban, településen élő diabéteszes emberekkel, s megmutatják nekik, hogy akár egészen különleges dolgokra is képesek lehetnek – a betegségüktől függetlenül. Nyugodtan mondhatjuk: az amerikai proficsapapat bringásai minden versenyükön változtatnak egy kicsit a világon.

Fotó: Halmágyi Zsolt

A diabétesz súlyos betegség, és sokan hiszik azt, hogy abba kell hagyniuk a sportolást, pedig a mozgás hatékony eszköz, ami segít a további szövődményeket megakadályozni. Erre a tényre kívánják felhívni a betegek figyelmét a Team Novo Nordisk nemzetközi profi kerékpáros csapat tagjai is, akik valamennyien cukorbetegek. A huszonegy-harmincöt év közötti versenyzők vagy még a betegségük felfedezése előtt, vagy már diabétesszel élve kezdték el sportolói pályafutásukat, sőt akad köztük olyan is, akit már sportolóként diagnosztizáltak a betegséggel.

Fotó: Tuba Zoltán

Például Kusztor Péter, aki éppen a 2018-as Tour de Hongrie előtt, a Cseh Körversenyen szenvedett bukást. A „szokványos“ bringás baleset, a kulcscsont-törés azonban kisebb műtéti beavatkozást is igényelt, ehhez pedig rutinvizsgálatokat kellett végezni. Ekkor közölték azt a válogatott sportolóval, hogy cukorbeteg. A műtét utáni gyógyulás során Kuszti a versenyek helyett egy egészen más életre készült, végül aztán újabb fordulatot hozott a sorsa: bekerült a Novo Nordisk prokontinentális csapatába.

„Bárki számára lesújtó hír lehet, ha közlik vele, hogy cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. Számomra is sokkoló és ijesztő pillanat volt ez, ami rengeteg bizonytalanságot hozott és számtalan kérdést vetett fel. Egy ilyen hír után az ember élete alapjaiban megváltozik, és ez hatással van mások életére is” – nyilatkozta akkor Kusztor Péter, akit örömmel fogadott a Novo Nordisk. „Amikor az ember egy ilyen szomorú diagnózist kap, az megrendíti a világát, örülök, hogy az elején is ott lehettünk Péter mellett, bátoríthattuk, segíthettük és reményt adhattunk számára. Szeretettel köszöntjük és fogadjuk őt, immáron, mint a Novo Nordisk család tagját” – mondta az amerikai prokontinentális csapat ügyvezető igazgatója, társalapítója, Phil Southerland.

Fotó: Vanik Zoltán

Fotó: Pertorini Márió

2019-ben a Novo Nordisk a Magyar Körverseny helyett a magasabb kategóriájú Szlovén Körversenyt választotta (Kusztor Péter harminchetedik lett az öt World Tour-csapatot is felvonultató mezőnyben), de 2020-ban a magyar bajnok végre visszatérhetett. Kusztor Péter lett csapata legjobbja, az összetett versenyben a 33. helyen végzett, s ő is rengeteget dolgozott csapattársnak sikeréért: David Lozano ugyanis az első naptól kezdve viselhette a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt, amit az ötödik szakasz végén egyetlen hajszállal veszített el az összetett győztes Valter Attilával szemben. Nem először fordult elő, hogy a Team Novo Nordisk emlékezetessé tette Tour de Hongrie indulását. Minden korábbinál nagyobb energiát fordítanak majd erre az amerikai Pro Team kerekesei 2021-ben, nem véletlenül: 100 éves évfordulóját ünnepeljük ebben az évben a cukorbetegség elleni küzdelemnek!

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!