A Tour de France rekordra készülő Cavendish is indul a 2024-es Tour de Hongrien

A rekordot jelentő harmincötödik Tour de France-szakaszgyőzelmére ácsingózó brit sprinterklasszis idén a Magyar Körön készül fel a francia háromhetesre. Jön a Tour de Hongriera az Astana Qazaqstan Team

A kerékpársort rajongóinak biztosan nem kell bemutatni az Astanát. A kazah WorldTeam 2006-ban az Operación Puerto botrányba belebukó Liberty Seguros helyén debütált a sportág elitjében, melynek azóta is folyamatosan tagja. A teljesség igénye nélkül tekert náluk a jelenleg sportvezetőként dolgozó Alekszandr Vinokurov, Alberto Contador, Lance Armstrong, Michele Scarponi, Andreas Klöden, Paolo Savoldelli, Levi Leipheimer, Chris Horner, Óscar Pereiro, Fabio Aru, Vincenzo Nibali vagy Miguel Angel López is – ikonikus sztárjaik összesen hét háromhetest és négy monumentumot nyertek.

Az elmúlt szezonok azonban nem úgy alakultak, ahogy azt Vinokurovék eltervezték. Az Astanát 2019-ben még a világ öt legjobb csapata között tarthattuk számon, azóta viszont évről évre romlott a teljesítményük, az elmúlt két évben pedig a legrosszabb WorldTeamek között zártak, így a kiesés szele is meglegyintette őket a 2026-os ciklusra.

A WorldTour státusz megmentésére a csapat váratlan, ám mindenképp izgalmas tervet eszelt ki: 2023-ban megszerezték minden idők egyik legjobb sprinterét, Mark Cavendisht. A 38 éves klasszishoz ráadásul a mezőny egyik legjobb felvezető egységét hozta össze az Astana: Cees Bol, Michael Mørkøv és Davide Ballerini egytől egyig kiváló sprinterek, így csak és kizárólag a brit versenyzőn múlhatnak a minél jobb eredmények.

Cavendish 2009-ben világbajnok volt országúton, de győzött már a Milánó-Sanremón is. Összesen 54 háromhetes szakaszgyőzelemnél jár – ebből 34-et a Tour de Fance-on szerzett, amivel a legendás Eddy Merckx-szel holtversenyben rekorder. Legnagyobb célja 2024-ben természetesen az, hogy egyedüli csúcstartóvá váljon. Cavendish Magyarországon is győzött már korábban: 2022-ben a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtja során a harmadik szakaszon elsőként szelte át a célvonalat. A Kaposvár – Balatonfüred etapon egy technikai problémát követően a zámolyi buszmegállóban húzódott félre, mely azóta is a nevét viseli.

Az Astana korábban kétszer vehetett részt a Magyar Körversenyen. 2021-ben Davide Martinelli a harmadik, Stefan de Bod a negyedik szakaszon zárt a legjobb ötben. Egy évvel később az U23-as világbajnok Samuele Battistella villogott: negyedikként ért fel a Kékestetőre, így az összetett dobogó harmadik fokára is felállhatott.

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok:

  • Team Jayco AlUla (ausztrál, WorldTeam)
  • Team Bahrain Victorious (bahreini, WorldTeam)
  • BORA – hansgrohe (német, WorldTeam)
  • Team dsm-firmenich PostNL (holland, WorldTeam)
  • Tudor Pro Cycling Team (svájci, ProTeam)
  • TDT– Unibet Cycling Team (holland, ProTeam)
  • Team Polti Kometa (olasz, ProTeam)
  • Euskaltel – Euskadi (spanyol, ProTeam)
  • Q36.5 Pro Cycling Team (svájci, ProTeam)
  • Team Flanders – Baloise (belga, ProTeam)
  • Lidl – Trek (amerikai, WorldTeam)
  • Astana Qazaqstan (kazah, WorldTeam)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!