ProSeries kategóriába került a Tour de Hongrie

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése alapján 2023-tól ProSeries kategóriába kerül a Tour de Hongrie.

Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a Magyar Körverseny – így felzárkóztunk közvetlenül a legnagyobb események, a Tour de France és a Giro d’Italia mögé.

Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenszeket a profi csapatok és versenyek számára, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries licenszet, köztük Magyarország.

Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak.

A WorldTeam-ek és a ProTeam-ek mellett a rendező ország csapatai lehetnek kivételek. Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és magyarországi bejegyzésű „UCI Continental Team”, valamint legfeljebb két külföldi UCI Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.

Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A Magyar Körverseny mellett a mi régiónkból a horvát és a szlovén körverseny lesz a sorozat része.

Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért másfélszer annyi világranglista pontot kapnak a versenyzők, és magasabb pénzdíjakra számíthatnak, mint 2022-ben: az eddigi 80 ezer EUR helyett 150 ezer EUR lesz a csapatok részére kifizetett összeg.

Éveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába. A Magyar Körverseny sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat.

A Tour de Hongrie mezőnye Etyeknél a 2022-es versenyen, fotó: Bringazas.hu

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár számára is fontos a magyar kerékpársport fejlődése: „Az utóbbi években számos nagy nemzetközi versenynek adott otthont hazánk és minden alkalommal elismerő visszajelzéseket kaptunk a helyszín és a szervezés kapcsán egyaránt. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Tour de Hongrie magasabb szintre emelésével 2023-tól egy újabb világszintű sporteseménynek lehet a házigazdája Magyarország. Szívből gratulálok a magyar szervezőcsapatnak és ezúton is köszönöm a korábbi évek kitartó és lelkiismeretes munkáját, az elkövetkezendő három évhez pedig további sok sikert kívánok.”

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár immár hét éve személyesen is segíti a verseny fejlődését. A ProSeries hírére nyilatkozta: „2015-ben, amikor újraindult a Tour de Hongrie, senki nem gondolta, hogy néhány év múlva már világsztárok fognak Magyarországon tekerni. Kellett ehhez a kiváló szervezés, a világszínvonalú rendőrségi biztosítás és kiszámítható kormányzati támogatás. Az utolsó lökést a Giro d’Italia fergeteges budapesti rajtja adta, és megtörtént, amit titkon reméltünk: a következő három évben ProSeries kategóriájú verseny lesz a Magyar Körverseny. Ez hatalmas siker hazánknak, mert óriási a túljelentkezés ezekért a helyekért. Maradt azért még feladatunk: Kell egy csapat! Egy olyan kategóriájú magyar csapat, amelyik elindulhat a Tour de Hongrie-n.”

„Büszkeséggel tölt el a hír, hogy az elkövetkező három évben a Tour de Hongrie a sportág felsőházában szerepelhet – mondta Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője.

A 2023. évi Tour de Hongrie immár hagyományosan, május 10-14. között kerül megrendezésre. Az útvonalat januárban jelentik be a szervezők.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!