Tömegbukás és Welsford győzelem a 2024-es Tour de Hongrie első szakaszán

Sam Welsford diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán, az összetett legjobb magyarja pedig Rózsa Balázs az első szakasz után.

Karcagról vágott neki a mezőny a 166 kilométer hosszú, sík távnak, amely 340 méter szintemelkedést tartalmazott a hajdúszoboszlói befutóig. A Karcag Cycling versenyzője, a magyar válogatott színeiben szereplő Filutás Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: “illene megmutatni a mezőnyben, hogy egy karcagi Karcagról indulva mit tud csinálni.” Kitért rá, hogy a nemzeti csapattal szökésben szeretnék megmutatni magukat, ez meg is valósult, ugyanis az eltekerő négyfős bolyba Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) mellett ő is be tudott kerülni.

A szakasz elején csepergő eső, a táv nagy részén tapasztalható borús idő ellenére sokan látogattak ki az utak mellé, magyar, szlovák, német és holland zászlót is lengetett a szél. Sok helyen iskolás csoportok szurkoltak, máshol egész családok tekertek ki megnézni a mezőnyt, egyes helyeken pedig fellufizott várostábla köszöntötte a kerékpárosokat. A Hortobágyon a szürkemarhák és csikósok tűntek fel az út mentén.

Ketten keveredtek bukásba korán, köztük a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan, ám mindketten vissza tudtak zárkózni. Nem diktált nagy tempót a mezőny az erős szélben, az első óra átlaga 42,5 km/ó, a másodiké 41,15 km/ó volt. A szökevények legnagyobb előnye bő három perc volt, a táv jelentős részében két perccel tekertek a mezőny előtt. Az egyik részhajrában Rózsa második, Filutás harmadik lett, a másodiknál – már Hajdúszoboszlón – Filutás, Rózsa volt az első kettő sorrendje. A fürdőváros környékén kialakított körpályát háromszor teljesítették a bringások, a szökésből legtovább, egyedül kitartó cseh Martin Voltrát az utolsó körben fogta be a sprintercsapatok vezette mezőny. Hét kilométerrel a cél előtt hárman kerültke földre, köztük Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Sagan pedig technikai probléma miatt szakadt le időlegesen.

Az utolsó száz méteren belül egy nagy bukás történt, egy magyar válogatott bringás is érintett volt, miközben az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) bizonyult leggyorsabbnak két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan), illetve a 2020-ban három etapsikert bezsebelő Jakub Mareczko előtt, így ő viselheti először a sárga trikót.

A 2011-ben világbajnok Mark Cavendish hatodik lett, a magyarok közül a legelőkelőbb helyezést – és ezzel a fehér trikót – Rózsa érdemelte ki.

A 45. magyar körverseny csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres etappal folytatódik. A mezőny az öt szakasz során 851 kilométert teker és 7871 méter szintemelkedést küzd le, amíg vasárnap célba ér Pécsett.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!