Tour de Hongrie 2023 útvonal

Tour de Hongrie 2023: útvonal, térkép, időpontok

A 44. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2023. május 10-én Szentgotthárdon rajtol és öt nap 879 kilométert tesz meg a végső befutóig. Tour de Hongrie 2023 útvonal és információk.

A Tour de Hongrie egy profi országúti kerékpárverseny Magyarországon. Először 1925-ben rendezték meg. Az első versenyt a magyar Jerzsabek Károly nyerte, a jelenlegi címvédő az ír Edward Dunbar.  A Tour de Hongrie 2022-ig a UCI Europe Tour része volt. Tavaly szeptemberben az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) bejelentette, hogy a versenyt 2023 és 2025 között az országútikerékpár-versenyek második legmagasabb szintű sorozatába, az UCI ProSeriesbe sorolta be.

Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenceket a profi csapatok és versenyek számára, így elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries-engedélyt, köztük Magyarország.

A döntéssel egy elit klubba érkezett a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A mi régiónkból egyedül a Horvát Körverseny lesz a ProSeries része.

Tavaly az ötnapos Tour de Hongrie négy etapja a sprinterekről szólt. A Tour de Hongrie 2023-as útvonalán szeretnék a szervezők a kerékpársport egy másik arcát is kihangsúlyozni. A sík befutók mellett megkeresték Magyarország meredekebb utcáit, útjait, ahol a hegyimenők is tudnak teljesíteni, nem mellesleg szurkolói szempontból is izgalmas egy hegyibefutó.

Szentgotthárdról rajtol, Nyugat-Magyarországra koncentrál és az idén 150 éves Budapestet is érinti idén a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. Hat World Team világsztár csapat indul, itt lesz az UAE, Alpecin, Bora, DSM, Trek és a Jayco is.

Tour de Hongrie 2023 útvonal :

 

1. szakasz, 2023. május 10., szerda: Szentgotthárd – Őriszentpéter – Zalalövő – Körmend (167 km)

Rajt: 2023.05.10. (szerda), Szentgotthárd, Polgármesteri Hivatal, Széll Kálmán tér
Befutó: Szentgotthárd, Sport- és Szabadidőközpont, Kossuth Lajos utca

A 44. Tour de Hongrie Nagy Rajtjának Szentgotthárd ad otthont. A karaván délkelet felé indul útnak az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével haladjon tovább Szentgotthárd felé. A versenyzők két kört tesznek meg a kijelölt útvonalon, miközben két hegyi és három gyorsasági részhajrá vár rájuk. A 167 kilométeres etap egyértelműen a sprintereknek kedvez. Tour de Hongrie 2023 útvonal:

2. szakasz, 2023. május 11., csütörtök: Zalaegerszeg – Sümeg – Tapolca – Vigántpetend – Zánka – Badacsony – Hévíz – Keszthely (175 km)

Rajt: 2023.05.11. (csütörtök), Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum, Batthány Lajos utca
Befutó: Keszthely, Georgikon utca

A második etapon Zala vármegye székhelye, Zalaegerszeg debütálhat a Tour de Hongrie rajtvárosaként. A mezőny útja innen Nagyvázsonyba vezet, majd a karaván délre fordul, hogy elérje a Balaton-felvidéket. Három gyorsasági és két hegyi részhajrá teljesítését követően Keszthelyen, a Festetics-kastély szomszédságában a sztársprinterek szállhatnak harcba a győzelemért a 175 kilométeres, mindössze 900 méternyi szintemelkedést tartalmazó szakaszon. Tour de Hongrie 2023 útvonal:

3. szakasz, 2023. május 12., péntek: Kaposvár – Sásd – Mánfa – Pécs – Orfű – Pécs (180 km)

Rajt: 2023.05.12. (péntek), Kaposvár, Csiky Gergely Színház, Rákóczi tér
Befutó: Pécs, Állatkert

A hegyi menők számára kulcsfontosságú, 180 kilométeres szakasz következik május 12-én. Egy rövid kaposvári kört követően a mezőny délre fordul, és a Mecsekbe érve két kört tesz meg a hegyek között. A legnagyobb kihívást pécsi hegyoldal, a Bárány utca jelenti majd a bringásoknak: a másfél kilométer hosszú, átlagosan 11 százalékos emelkedőt háromszor kell leküzdeniük, mielőtt a Pécsi Állatkert előtt célba érnének. A három gyorsasági és a hat hegyi részhajrá, illetve a 2500 méter feletti szintemelkedés izgalmas etapot ígér. Tour de Hongrie 2023 útvonal:

4. szakasz, 2023. május 13., szombat: Martonvásár – Etyek – Bicske -Zsámbék – Esztergom – Dobogókő (206 km)

Rajt: 2023.05.13. (szombat), Martonvásár, Brunszvik-kastély
Befutó: Dobogókő, parkoló

A verseny öt kategorizált emelkedőt tartalmazó, 206 km hosszú királyetapja Martonvásárról, a Brunszvik-kastélytól rajtol. Az észak felé haladó mezőny életét előbb három gyorsasági részhajrá színesíti Etyeken, Bicskén és Esztergomban, majd a Pilis csúcsai felé veszik az irányt. Az amatőr és a profi kerékpárosok közkedvelt edzés útvonalán haladva, három kört is megtesznek a versenyzők a Pilisszentkereszt, Csobánka, Pilisvörösvár, Pilisszántó útvonalon. A pilisszántói meredek emelkedő harmadik teljesítése után Dobogókő következik, mely a Tour történetében először lesz hegyi befutó házigazdája. A 2646 méternyi szintemelkedést tartalmazó szakaszon szinte biztosan eldől az összetett győzelem sorsa. Tour de Hongrie 2023 útvonal:

5. szakasz, 2023. május 14., vasárnap: Budapest körpálya 15 kör (150 km)

Rajt: 2023.05.14. (vasárnap) Budapest, Műegyetem rakpart
Befutó: Budapest, Műegyetem rakpart

A Főváros alapításának 150. évfordulóján egy 150 kilométeres etappal tér vissza a Tour de Hongrie Budapestre. A mezőny a budai rakparton, a Műegyetem elől indul útnak, majd Budapest legikonikusabbb látványosságai előtt tizenötször halad el egy csaknem tíz kilométeres körpályán, mielőtt visszatérne a rajt- és célhelyszínre. A Gellért-hegy, a Budai Várnegyed, a Széchenyi Lánchíd, a Parlament vagy a Margit-sziget egyaránt festői hátteret biztosítanak a vélhetően sprintbefutóval végződő szakasznak. Tour de Hongrie 2023 útvonal:

A Tour de Hongrie 2023 magyar körverseny csapatai:

  • Alpecin – Deceuninck (belga, World Team)
  • Team Jayco AlUla (ausztrál, World Team)
  • BORA – hansgrohe (német, World Team)
  • Team DSM (holland, World Team)
  • Trek – Segafredo (amerikai, World Team)
  • Team Flanders – Baloise (belga, Pro Team)
  • Human Powered Health (amerikai, Pro Team)
  • Q36.5 Pro Cycling Team (svájci, Pro Team)
  • Israel – Premier Tech (izraeli, Pro Team)
  • Tudor Pro Cycling Team (svájci, Pro Team)
  • Lotto Dstny (belga, Pro Team)
  • ATT Investments (cseh, Continental Team)
  • UAE Team Emirates (egyesült arab emírségekbeli, World Team)
  • HRE Mazowsze Serce Polski (lengyel, Continental Team)
  • Magyar válogatott
  • Team Novo Nordisk (amerikai, Pro Team)

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!