Vas Blanka két szakasznegyedik hellyel zárta a 2023-as női Vuletát

Vas Kata Blanka a 75. helyen zárta a női Vuelta országúti kerékpáros körversenyt, amelyen Annemiek van Vleuten megvédte címét.

Szombaton a magyar bajnok piros trikóban tekerő csapattársa, a holland Demi Vollering egy egészségügyi szünet miatt lemaradt az élbolytól, ezt kihasználva a riválisok gyorsítottak, a címvédő és világbajnok, ugyancsak holland Annemiek van Vleuten a második helyen célba érve átvette a vezetést összetettben. Az SD Worx így azzal a céllal vágott neki a Pola de Sieróból induló 93,7 kilométeres vasárnapi királyetapnak, hogy megkísérelje visszaszerezni a piros trikót Volleringnek a covadongai tavakig vezető, 13,3 kilométer hosszú és 6,8 százalékos átlagmeredekségű legendás záró emelkedőn.

Vas már a szakasz elején dolgozott kapitányáért, így korán leszakadt az esélyesek csoportjáról, amelynek élén már a hegy alján erős tempót diktált Vollering. Az utolsó kilométerekre a három legerősebb hegyimenő, az összetettért csatázó két holland, valamint a szombati szakaszgyőzelmet a zsűri hosszas elemzése után megszerző olasz Gaia Realini maradt együtt. A tavaly mindhárom nagy körversenyen diadalmaskodó, negyvenesztendős Van Vleuten bő öt kilométerre a céltól maradt el riválisaitól, ám nagyot szenvedve megőrzött kilenc másodpercet előnyéből a fordításért mindent beleadó és második hegyi befutós sikerét begyűjtő Vollering előtt.

Vas a királyetapot 26 és fél perces lemaradással a 93. pozícióban teljesítette, összetettben pedig egy óra feletti hátránnyal a 75. lett.

Eredmények (a Vuelta honlapja alapján): 7. (utolsó szakasz), Pola de Siero-Lagos de Covadonga, 93,7 km, hegyi befutó:

1. Demi Vollering (holland, SD Worx) 2:43:02 óra
2. Gaia Realini (olasz, Trek-Segafredo) 11 másodperc hátrány
3. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 56 mp h.
…93. VAS KATA BLANKA (SD Worx) 26:33 perc hátrány

Az összetett végeredménye:

1. Van Vleuten 19:00:11 óra
2. Vollering 9 másodperc hátrány
3. Realini 2:41 perc hátrány
…75. VAS 1:00:46 óra hátrány

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!