Nyár végére elkészül a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút

Elkészül nyár végére a Budapest és Szentendre közötti, 5,61 kilométer hosszú kerékpárút.

Mind a gyalogos, mind a kerékpáros hidak esetében kiemelten fontos a hídmozgások- és rezgések vizsgálata. A híd viszonylagos kis tömege miatt hajlamosabb a rezgésekre, ráadásul ezen rezgéseket az áthaladás során a gyalogosok jobban is érzékelik. A dinamikus terheléssel kielemezhető, hogyan reagál a híd szerkezete a gyalogosok keltette rezgésekre. A híd viselkedését különböző létszámú gyalogos csoportok összehangolt mozgásának áthaladásával mérték a szakemberek.

fotó: NIF Zrt.

A híd szerkezete lehetővé tette a tehergépkocsival történő méréseket is. A próbaterhelés során statikus- és dinamikus terhelési sorozatok vizsgálatára került sor a híd 4 különböző pontján, két tengelyes kialakítású, tengelyenként 5,5 tonna terhelésre beállított teherautó segítségével.

fotó: NIF Zrt.

A próbaterhelések helyszíni mérési eredményeinek kiértékelése során a mérést végző szakértők azt fogják vizsgálni és igazolni, hogy a tervezett és megépített híd az előzetes számításoknak megfelelően viselkedik-e a különböző hatásokra.

fotó: NIF Zrt.

A sikeres próbaterhelést követően a befejező munkák következnek, így a kerékpárosok hamarosan birtokba vehetik a mintegy 5,61 km hosszú szakaszt Budapest és Szentendre között.

A beruházás során az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutak leburkolása, felújítása, és a közvilágítás fejlesztése is megvalósul.

fotó: NIF Zrt.

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárút korszerűsítésére, és Szentendre területén új kerékpáros pihenőhely kialakítására is sor kerül, valamint két pihenőhely újul meg Budakalászon.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Kft. végzi nettó 850 millió forint értékben.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!