Valter Attila megőrizte a rózsaszín trikót, továbbra is első a Giro-n

A Tour de Hongrie tavalyi győztese Valter Attila olyan sikert ért el, amihez hasonlóra még nem volt példa korábban!

Tegnap mint megírtuk magyar sporttörténelmi siker született, hiszen a három nagy bringás körverseny egyikén a Giro d’Italian magyar versenyző vezet az összetettben.

A pénteki Notaresco és Termoli közötti 181 kilométer egy kisebb emelkedőt leszámítva sík szakasz volt, így sprintbefutó döntött, melyben az ausztrál Caleb Ewan bizonyult a leggyorsabbnak. A Groupama-FDJ magyar bringása a győztesével azonos idővel ért célba. Megőrizte a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is.

A besorolása szerint sík szakaszon, ahogyan az várható volt, egy szökevény csapat gyorsan meglépett: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) és Mark Christian (Eolo Kometa) 16 kilométer után majdnem ötperces előnyt épített ki.

A főmezőny ellenőrzés alatt tartotta a szökevényeket. Chietinél a svájci Simon Pellaud behúzta a hegyi részhajrá pontjait. A mezőny 17 kilométerrel a cél előtt megfogta a szökevényeket, a csapatok óvták az összetettben jól álló embereiket – így a Groupama-FDJ is Valter Attilát.

Öt kilométerrel a vége előtt Valterék az élbolyban tekertek, a fiatal magyar az egyik esélyes Peter Sagan mellett tekert. Az emelkedős befutó során Gavíria hajrája elsietettnek bizonyult – végül az ausztrál Caleb Ewan nyerte meg a szakaszt (4:42.12) Davide Cimolai és Tim Merlier előtt. Ewan az idei második szakaszgyőzelmét aratta a Girón, karrierje során pedig az ötödiket.

Valter Attila a győztessel azonos idővel, a 36. helyen ért be célba, és megőrizte első helyét az összetettben (26:59.18), előnye továbbra is 11 másodperc Remco Evenepoel előtt.

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után. Csütörtök óta mindenki kicsit rózsaszínben látja a világot Magyarországon is, talán soha nem látott bringalázban ég hazánk Valter Attila szenzációszámba menő teljesítménye okán.

Szombaton Foggia és Guardia Sanframondi között 170 kilométer hosszú közepes hegyi etap vár a mezőnyre.

A 7. szakasz eredményei:

  1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudel), 4:42:12 óra
  2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) azonos idővel
  3. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) m.t.
    …36. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
    …99. Dina Márton (EOLO-Kometa) 54 mp hátrány

Az összetett élcsoportja:

  1. Valter Attila: 26:59:18 óra
  2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 11 mp hátrány
  3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.
    …87. Dina 40:16 perc h

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!