16 db vezetett, családi kerékpártúra augusztusban – Tekerj a Zöldbe!

Magyarországot átölelő kerékpártúra sorozat indult 2022 tavaszán Tekerj a Zöldbe! néven. A bárki számára teljesíthető bringás programok nagyrészt ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehetők igénybe.

Az eseményeket az Aktív Magyarország szervezi számos civil szervezet – összesen 140 partner – bevonásával.

Magyarország maga a földi paradicsom a könnyed, élményteli biciklizésre vágyóknak. Az élménykerékpározást előnyben részesítők folyók és patakok mentén, erdőkön keresztül és tavak mellett ismerhetik és szerethetik meg a természetet. Számos helyen páratlan hegyi panoráma gondoskodik a túrák alatt a lenyűgöző pillanatokról.

A Tekerj a Zöldbe! kerékpártúrákban az a legjobb, hogy számos helyszín és különféle távok között lehet választani. A túrák között könnyű és nehéz, gyerekeseknek és kezdőknek, illetve gyakorlott bringásoknak ajánlott útvonalak is vannak.

A szervezett, 30-40 fős és minden esetben szakvezetővel zajló túrákból ti dönthetitek el, hogy melyiken vesztek részt, így biztosan olyan távolságot fogtok megtenni, ami a saját erőnléteteknek megfelelő. Az augusztusra meghirdetett túrák között találunk könnyű, 25 kilométeres távot, de az igazi kihívásokat kedvelőknek lehetőségük van részt venni 120 kilométeres túrán is.

Nem kell figyelnetek az útvonalra, nem kell nyomkodni a telefon navigációját hiszen van aki mutatja az utat. 100%-ban a bringázás örömére, a csodálatos tájakra, látnivalókra koncentrálhatunk és közben a szakvezető által értékes információkhoz juthatunk a bringázás közben az adott régióról és a közelben lévő látnivalókról egyaránt.

Egy dolog azonban szinte minden kerékpártúrában közös: csodálatos tájakon bringázhattok.

A bringazas.hu szerkesztősége, minden hónap utolsó hetében bemutatja a Tekerj a Zöldbe! sorozat következő hónapjának legjobb kerékpártúráit. Augusztusban 14 db túra közül választhattok. Alábbiakban mutatjuk a lehetőségeket pontos helyszínekkel és időpontokkal:

AUGUSZTUS 6.

  • Kerékpárral a nyírbogdányi aratóversenyre – Tekerj a Zöldbe! (50 km)
    Ezúttal egy hagyományőrző rendezvényre gurulunk el Nyírbogdányba, ahol a kézi aratás hagyományait elevenítik fel a szervezők. A túra alacsony forgalmú mellékutakon halad. Program hossz: 6 óra.
    Útvonal: Nyíregyháza – Kemecse – Nyírbogdány – Nyíregyháza
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Mártélyra (25 km)
    Részletes program: Találkozó 8:15-kor Szeged Rókus Vasútállomáson. Innen a 8:28-as vonattal átmegyünk Hódmezővásárhelyre. Hódmezővásárhely történelmi központjában pompás épületek, szobrok láthatóak. Innen már kerékpárral haladunk. 9:30 perckor folytatjuk a bringatúrát Mártély felé az autóút mentén húzódó biciklis úton, mígnem elérjük a Mártélyi Tájvédelmi Körzet Tisza holtág területén lévő szabad strandot. Itt étkezésre, strandolásra és további bringázásra is lesz lehetőség, vagy éppen felfedezhető az Ártéri tanösvény.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tiszán innen, Tiszán túl. Tekerj a Zöldbe! (35 km)
    A kerékpártúrára a csongrádi Fa-hídnál gyülekezünk. A túra útvonala biztonságos úton vezet.
    Az útvonal leírása: A Tisza folyón a 150 éves Fa-hídon kelünk át, majd a 2006 árvíz emlékműtől Tiszasasig a töltésen haladunk. Tiszasason az újonnan elkészült Tisza holtág melletti sétányon a Nagyboldogasszony templomot látogatjuk meg. Tovább haladva Csépa irányába a napraforgó és repceföldek között a közúton a csépai halastóhoz megyünk. A Tisza menti 2. erdei pihenőhelynél, az Ellés monostori ásatásokat megtekintjük , valamint a Mámai-réti kilátó és pihenőhelynél megállunk és frissítőállomást tartunk. A madárvilágáról híres természetvédelmi területen, a pár ezer ember lakta kis faluban, a tiszai holtágaknál, a megművel hatalmas földterületek útjain a Tisza túl oldalán egy kalandos sportprogramra számíthatsz.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Vízi élmények kerékpárral. Avagy Ásványráró a Szigetköz ékszerdoboza, kenutúrával. (48 km)
    Ásványráró elsősorban természeti értékeivel büszkélkedhet, a legfontosabb látnivalónk a Duna egyedülálló látképe. A szigetközi kerékpárúton érjük el úti célunkat. Útközben Dunaszentpálon megpihenünk és megmártózunk a Mosoni-Dunában. A pihenő után megállunk a közel 300 éves Kálváriánál, amiről. A községbe érve részesei leszünk a falunapnak, ahol sok érdekes programot nézhetünk meg. A kellemes kerékpártúrát összeköthetjük kenuzással, megcsodálhatjuk vízről a zárások világát, kb. másfél órás túra keretében. A kenutúra térítéses. Hazaindulás előtt meglátogatjuk a Kerékpárosbarát Szolgáltató cukrászdát, ahol egy kellemes fagyival/sütivel lezárjuk kulináris igényünket és utána hazatekerünk.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

AUGUSZTUS 7.

  • Tekerj az Eurovelo 6-on a Zöldbe! Szigetszentmiklós – Ráckeve (50 km)
    Útvonal: Szigetszentmiklós – Dunavarsány – Majosháza – Áporka – Ráckeve – Szigetszentmárton – Szigetcsép– Szigethalom – Szigetszentmiklós.
    Látnivalók, programok: Szerb (Nagyboldogasszony) templom, Ráckevei Hajómalom, Vadkacsa Szabadstrand (jó idő esetén pancsolással), Szigetszentmiklósi úszóláp.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Orfűi malmok és Vízfő-forrás ( 40 km )
    A túra hossza: 40 km, szintemelkedése: 510 m. Nehézsége: közepes
    Komló Városi Sportközpont elől indulunk kerékpárúton egészen Magyarszékig. Magyarszéktől országúton megyünk Orfűig a Pécsi-tóhoz. Megtekintjük a Vízfő-forrást és egy vezetett túrán is részt veszünk az Orfűi Malmoknál. A Malom Pincében helyben sütött finomságokat vásárolhatunk és el is fogyaszthatjuk a kellemes környezetben. Túránkat a tó megkerülésével folytatjuk és a szabadstrandon egy pár órás hűsölés is vár még ránk, mielőtt tovább indulunk Komlóra.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

AUGUSZTUS 13.

  • Tekerj a Zöldbe! Hetés fesztivál (35 km)
    A régi néprajzi tájegységünk. a Hetés II. Hetés Fesztiváljának délelőttjén szervezünk egy kerékpáros túrát, melyben a Hetés északi, nyugati részét járjuk be kerékpárral. (Átmegyünk Szlovéniába is!)  Itt van egy kavicsos szakasz, de jól járható, karbantartott, autókkal is szoktunk közlekedni rajta.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Székesfehérvár (40 km)
    Útvonal: Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy – Gúttamási – Fehérvárcsurgó – Kincsesbánya – Iszkaszentgyörgy – Székesfehérvár
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Rejtett ösvényeken (60 km)
    Első látványosságunk a Batthyány Kastély, mely Körmend fő ékessége. Kalandozásunk folytatódik Döröskén, ahol a Malom patak gazdag növény és állatvilága tekinthető meg. Majd Rotunda, Erődített Körtemplom mellett haladunk el, a lakótoronnyal erődített körtemplomot 2003-ban lelték fel. És még sok-sok rejtett érdekesség.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Perseidák – Isteni színjáték (24 km)
    Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2022.08.13-án (szombaton) egy élményekben gazdag kerékpártúrára, melyen minden az éppen maximumát élő Perseidák meteorraj körül forog! Indulási helyszín, időpont: Cigánd – víztározó zsilip (20:30)
    Túra útvonala: A túra a cigándi árapasztó tározón halad, mely a forgalomtól teljes mértékben zárt, kerékpározásra kiválóan alkalmas hely.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

AUGUSZTUS 14.

  • Tekerj Budapestről a Zöldbe! Csömöri ősláp park (42 km)
    Program: Csömöri körtúra
    Látnivalók: Csömöri-patak, hidak és gázlók, védett Ősláp és legelő, Kálvária-hegy, Panoráma pont a teljes budai és pilisi hegyek panorámájával, Csömöri horgásztó
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! az Ipoly mentén ( 60 – 120 km)
    Nevezni több kategóriában lehet:
    120 km oda és 120 km vissza, 2×1100 méteres szintkülönbséggel. Útvonala: Balassagyarmat – Látky – Balassagyarmat
    Túra 120 kategória: Indulás Balassagyarmatról 9 órakor busszal (kerékpárok teherautóval), majd indulás Látkyból 12:30.
    Útvonal: Látky – Málnapataki (Malinec) víztározó (balpart) – Poltár (törökkori híd) – Kálnó (Kalinovo) – Gács (Halics) – Losonc (Lusenec) – Rapp (Rapovce) – Ipolytarnóc – Páris-patak völgye – Pösténypuszta – Ipolykér (Kiarov) – Sósár – Zsély (Zelovce) – Szlovákgyarmat (Slovenske Darmoty) – Balassagyarmat
    Túra 60 kategória: indulás 15.00 Losoncról.
    Útvonal: Losonc (Lusenec) – Rapp (Rapovce) – Ipolytarnóc – Páris-patak völgye – Pösténypuszta – Ipolykér (Kiarov) – Sósár – Zsély (Zelovce) – Szlovákgyarmat (Slovenske Darmoty) – Balassagyarmat
    Retro kerékpár kategória: az útvonal és a program ugyanaz, mint a Túra kategóriák esetében.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

AUGUSZTUS 20.

  • Göd titkos kertje – Kerékpártúra a Huzella-kerthez és Szigetmonostor (44 km)
    Útvonal: Újpest-Városkapu LIDL parkoló – Dunakeszi – GÖD, HUZELLA-KERT – Dunakeszi komp – Szigetmonostor, Határ csárdai komp – Szentendre – Újpest-Városkapu LIDL parkoló
    Program: Göd, Huzella-kert, Szigetmonostor – “Szent István nap” és strandolás a Horányi Strandon
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Bringázz velem Madocsára – Tekerj a Zöldbe! (60 km)
    Kalocsáról a városi sportpályáról indulunk. A dunai komp miatt fontos a pontos indulás. Foktőig bringaúton tekerünk, majd a Géderlak – Paks kompig kisforgalmú aszfaltozott úton haladunk. A kompról Paksnál szállunk le, innen végig bringaúton, a Duna partján, csodálatos környezetben, madárcsicsergés mellett tekerünk egészen a Viza Bisztróig, mely Madocsa határában található.Itt hosszabbat pihenünk, fürdünk, eszünk-iszunk. 14.30kor nyeregbe pattanunk és a Duna partjától 2 km-re lévő Református templomot, majd a II. Világháborús emlékparkot valamint Milleniumi emlékparkot tekintjük meg. 15 órakor indulunk vissza, hogy a 16 órási kompot elérjük.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Az Aranyvonat útvonalán ( 28 km )
    Sok szeretettel hívunk és várunk mindenkit egy kis nyári bringatúrára. Augusztusi túránk részben az egykori Aranyvonat útvonalán halad majd. Sopronból, Ágfalván és Görbehalmon keresztül jutunk el Brennbergbányához. Javasolt kerékpár: Mountain Bike, Trekking.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

AUGUSZTUS 28.

  • Kerékpártúra Köröstarcsára ( 35 km)
    Útvonal: Békés – Mezőberény – Köröstarcsa – Mezőberény – Békés
    Látnivalók: Köröspart, Gátszakadás-emlékmű, Hosszúfoki Bodoki Károly Múzeum, Köröstarcsai Kishajó-Kikötő.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

Szeptemberben is hasonló szuper kerékpártúrákon vehetünk részt, amelyekről a augusztus végén megjelenő programajánlónkban részletes tájékoztatást nyújtunk.

Tekerj a Zöldbe!

A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel.

A 30-60 kilométeres vezetett kerékpártúrákat a résztvevők sportolói múlt nélkül, kortól, és erőnléttől függetlenül könnyedén végig tudják bringázni. 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!