Bringával az őszies hangulatú hercegkúti pincesorra

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi cím birtokosa Hercegkút, amit a gyönyörű pincesor és a táj egységes harmóniájával érdemelt ki.

A  Tokaj-hegyaljai borvidék különlegessége, hogy a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Az Unesco Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben vette fel a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. Több mint 88 ezer hektár terület tartozik hozzá, többek között Hercegkút is.

Bringára pattantunk és megnéztük az őszies hangulatú pincesort.

A település 1750-ben jött létre, mikor a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett területre földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott. A település szőlészetének kibontakozásában meghatározó szerepe volt a betelepült sváboknak.

A környező hegyeken termett szőlőket a pincesoron dolgozták fel, és a belőle készült bort a riolitba vájt pincékben, gönci és szerednyei hordókban tárolták, érlelték. Ez a folyamat még napjainkban is hasonlóan történik némelyik családi pincénél.

A gomboshegyi pincék jellegzetesek, ugyanis négy sorban állnak egymás alatt. Már messziről feltűnt a kőből épült pincék jellegzetes háromszög alakú bejárata. A pincék itt általában kétágúak, de nem ritkák a három ággal rendelkezők. A 10-40 m mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak.

A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a pincéket kívül-belül gondozzák. A családi pincészetek borai között mindenki talál kedvére valót, akár egy könnyed, fiatalos, üde, akár egy testes és karakteres borra vágyunk. Fiatal hercegkútiak létrehozták a Trautsons Bor és Kultúráért Egyesületet, akik a szüleiktől kapott tudást, a szőlő és a bor szeretetére való nevelést hasznosítva igyekeznek fejleszteni a falu borturizmusát és kulturális életét.

Miközben a négy szint között tekeregtünk, többen jöttek gyalogosan is kirándulni a Gombos-hegyre. A szüret lassan befejeződik, és a szőlő finom nedűje bekerül a hegy gyomrában álló hordókba.

A település másik végén lévő kőporosi pincék szintén négy sorban helyezkednek el és formájuk is hasonló. A Hercegkúthoz összesen 195 pince tartozik.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!