Kerékpárral a fehér ruhába öltözött hercegkúti pincesoron

Utoljára akkor bringáztunk a kicsiny sváb településen, amikor még javában zajlott a szüret, így visszatértünk a hófödte pincesorra.

A Tokaj-Hegyaljai borvidék 195 pincéjével Hercegkút az UNESCO Világörökségi Listáján közel 20 éve szerepel. A borvidékhez több mint 88 ezer hektár terület tartozik, többek között a település is.

A település múltja 1750-re nyúlik vissza. A Rákóczi-szabadságharc után az elnéptelenedett területre Trautson herceg német telepeseket hozatott. Hercegkutat korábban Trauczonfalvának hívták a helybeliek, akik szőlőműveléssel foglalkoztak. Az itteni szőlő-borkultúrát gyorsan elsajátították és hamarosan keresett vincellérekké váltak. A helyiek mindig arra törekedtek, hogy a sváb hagyományok felelevenítsék. Ennek szellemében működnek a német nyelvű oktatás, a tánccsoportok, a Nemzetiségi Vegyeskórus és a Sváb Tájház is.

A Kőporosról, Gomboshegyről és Pogánykútról származó szőlőt a falu két szélén lévő kőporosi és gomboshegyi pincesoron dolgozták fel. A belőle készült bort az értékes riolitba vájt pincékben, gönci és szerednyei hordókban tárolták, érlelték.

A gomboshegyi pincék négy sorban állnak egymás alatt. A kőből épült pincék jellegzetes háromszög alakú bejárata már messziről felismerhető. A pincék itt általában kétágúak, de nem ritkák a három ággal bíró pincék sem. A 10-40 m mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak.

A település másik végén lévő kőporosi pincék szintén négy sorban helyezkednek el és formájuk is hasonlatos az előzőekre, bár itt a sorok nem olyan szabályosak, mint a gomboshegyi esetében.

A pincék állapotának megőrzése kiemelkedő feladata a termelőknek, amely azonban önállóan csak nehezen oldható meg. A helyi kistermelők példaértékű összefogása révén beszerzési és értékesítési szövetkezetet hoztak létre, amelynek egy közösségi bemutató és vendéglátó pincét is kialakítottak.

Hercegkút kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedhet.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!