16 db vezetett, családi kerékpártúra májusban – Tekerj a Zöldbe!

Országos kerékpártúra sorozat indult Tekerj a Zöldbe! néven. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

A programsorozatot az Aktív Magyarország szervezi számos civil szervezet – összesen 140 partner – bevonásával.

A napsütés, a kékek, a zöldek, az újraéledő természet minden ragyogó színe a szabadba csábít – épp itt az ideje két kerékre pattanni, és felfedezni a környéket!

Van, aki kocsikázva szeret új helyeket felfedezni, eljutni innen oda, megnézni ezt-azt, és feltöltekezni a látnivalókkal. De igazán csak bringázva lehet akár nagyobb távokat is testközelben megélni, s közben tenni az egészségünkért és a természetért is.

Bringán ülve többet látunk, többet hallunk, többet érzünk, hiszen nem a forgalom ritmusára kell figyelnünk, hanem részei vagyunk a bennünket körülvevő tájnak. Élvezhetjük a természet hangjait, illatait, a rég várt napsütést a bőrünkön, kíméletesen, ám hatékonyan égetjük közben a télen jól elraktározott kalóriákat, és nem szennyezzük a környezetet sem.

A bringázás természetes stresszoldó, amely megajándékoz a szabadság érzésével is: suhanni a friss levegőn ismert és rejtett látni- és felfedeznivalók felé. Ehhez ajánlunk valóban izgalmas útvonalakat az ország minden részén, csodák földjén, muzsikáló erdőkön, titkos kerteken át, középkori templomok, tavak vagy ipari emlékek mentén, akár várat ostromolva – s nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő megyét, távot és nehézségi fokot. Aztán kalandra fel!

A bringazas.hu szerkesztősége, minden hónap utolsó hetében bemutatja a következő hónap legjobb kerékpártúráit. Első programajánlónkban mutatunk két túrát április végére és a májusi bringatúrákat, helyszínekkel, időpontokkal:

ÁPRILIS 28.

  • Tekerj a Zöldbe! Családi bringatúra Sárospatak (31km)
    Útvonal: Sárospatak-Sátoraljaújhely-Sárospatak Iskolakert Szoborpark.
    Sárospatakról indulva a kerékpárúton betekerünk Sátoraljaújhelybe, majd visszafelé Sárospatakon megtekintjük az Iskolakertet és a történelmi Szoborparkot.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

ÁPRILIS 30.

  • Családi tekerés a Búbánati tavakhoz – Tekerj a Zöldbe! (40km)
    Az útvonal aszfalt és földutakon is vezet. Esztergomban meglátogatjuk a Bazilika melletti kilátót, és a Rondella kávézó isteni kávéját, süteményeit is megkóstolhatjuk. Búbánat-völgyben újabb pihenőt tartunk, a Kerektavi Természetháznál.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 1.

  • Anyák napi kerékpártúra (30km)
    Útvonal: Nyíregyháza -> Nyírtelek -> Ferenctanya, majd ugyan ezen az útvonalon vissza.
    A kerékpárút, alacsony forgalmú mellékút. Programra érdemes 3-4 órát számolni.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Sportmajális kerékpártúra a gyulaji erdőben (30km)
    Útvonal: Tamási – Gyulaji erdő – Gyulaj – Gyulaji erdő – Tamási.
    A túra a Gyulaj Zrt. által kezelt erdőben található zárt erdei úton, végig a természet ölelésében, az egyedülálló dámvad rezervátumban halad.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • K3SE – Tekerj a Zöldbe! Kaposvári Giro d’Italia hétvége (52km)
    Útvonal: Kaposvár – Nagybajom – Kaposvár.
    Ha úgy érzed hogy képes nagyobb bolyban biztonságosan tekerni, 30-32 km/órás sebességgel, szeretnéd átélni egy kerékpáros verseny hangulatát a mezőnyből, akkor itt a helyed. Ez a nap nem verseny, de nem is túra! A mezőnyt végig több rendőrautó, motoros, és kísérő autók fogják biztosítani. Ivan Basso saját Giro trófeájával lehetőséged lesz fényképet is készíteni!
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 7.

  • Harangod újratöltve – Tekerj a Zöldbe! (60km)
    Útvonal: Nyíregyháza – Butykatelep – Nagykálló – Kállósemjén – Nagykálló – Harangod – Butykatelep – Nyíregyháza.
    Harangod mindig jó kiránduló célpont a dimbes-dombos tájával, a kíváncsiskodó ürgékkel, és a vízpart mindig vonzóvá teszi ezt a helyszínt.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! a Superior Team Sopronnal (52km)
    Útvonal: Hubertusz kilátó – Ottó és Ferenc barlang – Páneurópai Piknik Emlékhely – Tómalom fürdő.
    A túra érinti Sopron és környékének nyugati látnivalóit. Az útvonal kerékpárral kevésbé ismert nyomvonalakon halad.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! BUBA bringatúra 3 távon (30-60-100 km)
    Útvonal: Újbuda-Biatorbágy, Újbuda-Etyek, Újbuda-Tarján
    A túra végig az Etyekig kiépült Budapest-Balaton (Buba) kerékpárúton halad, valamint Tarján felé Biatorbágyról szintén kerékpárúton!
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 8.

  • Pattanjunk nyeregbe – Tekerj a Zöldbe! kerékpártúra a Kiskunsgában (60km)
    Útvonal: Jászszentlászló – Móricgát – Erdőszéplak – Bugacpuszta (Karikás Csárda, csikós bemutató) – Alsómóricgát – Szank (Kiskun Emlékhely) – Bodoglár – Kiskunmajsa – Jászszentlászló.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Szelidi tó – Bringázz velem, éld meg a szabadság érzését – Tekerj a Zöldbe! (40km)
    Útvonal:Kalocsa-Szakmár-Szelidi-tó-Szakmár-Kalocsa
    A Szelidi-tó hazánk 5.legnaygobb tava. A “Kék moszat” tanösvény bejárása,tekerése során megismerjük a tó természetes élővilágát, kialakulását, valamint a környező területek növényvilágát.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 14.

  • Vitézlő túra (53km)
    Útvonal, főbb állomások: Szendrői Általános Iskola – Szuhogy – Rudabánya – Felsőkelecsény – Zubogy – Ragály – Imola – Kánó – Felsőtelekes – Rudapithecus – Szuhogy – Szendrői Általános Iskola
    Minden teljesítő oklevelet, kitűzőt, kap a túra végén. Az egyes ellenőrző pontokon meglepetések.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Kerékpártúra Csongrádon (35km)
    A Csanytelekig tartó 25 km hosszú távot a Tisza-gáton tesszük meg, majd a Faluház pihenőhely után a közúton, azt követően pedig Felgyő falu érintésével kerékpárúton térünk vissza. Frissítő állomások, pihenőhely és finom magyar babgulyás garantálja, hogy lesz egy jó napod.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 15.

  • Tavaszi Kis-Balaton bringakör Keszthelyről (60km)
    Útvonal: Keszthely – Alsópáhok – Zalaapáti – Esztergályhorváti – Kis Balaton- Kányavári sziget- Fenyvespuszta – Balatonhídvég – Zalavár – Sármellék – Alsópáhok – Hévíz – Keszthely.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 21.

  • Tekerj a Zöldbe! Kerékpártúra Csongrádtól Bokrosig (30km)
    A csongrádi öregszőlők között megnézzük a virágzó gyümölcsfákat, rügyező szőlőket és az áradó Tisza folyót. Pihenőhelyünk a “Kő keresztnél” lesz, melyről érdekes történetet mesélünk.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Káli-kör bringakör (46km)
    Útvonal: Tapolca vasútállomás – Diszel – Salföld – Kékkút – Kővágóörs – Kornyi-tó – Köveskál – Szentbékkálla – Mindszentkálla – Káptalantóti – Nemesgulács – Kisapáti – Tapolca.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 22.

  • Tekerj a Zöldbe! Zala-völgyi családi tekerés (30km)
    Útvonal: Szent Gróth Termálfürdő – Tüskeszentpéter – Zalaszentgrót – Zalaudvarnok – Zalakoppány- Csáford – Zalaszentgrót – Tüskeszentpéter – Szent Gróth Termálfürdő
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

MÁJUS 29.

  • Esztergomból a Kesztölci pálosokhoz (40km)
    Esztergomból a Dunapartról indulva a Palatinus-tavat is érintve Dorogra tekerünk. Innen áttekerünk Kesztölcre. A szőlők közt kerekezünk, majd megállunk a Pálos Gyógynövénykertnél, ahol kis pihenőt tartunk. Továbbhaladunk a klastrompusztai Pálos templomromhoz. Itt is pihenünk, eszünk-iszunk, amit hoztunk! Visszafelé Kesztölcön megállunk a Bányász emlékműnél.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! A zsuppfedeles pincék közé (30km)
    Útvonal: Vasvár- Jeli Arborétum, Oszkó szőlőhegy, Olaszfa Vizesház-Vasvár
    Fedezzük fel a Hegyhátat! Pihenjünk meg az oszkói szőlőhegyen, és élvezzük az Orbán napi hegyi vigadalom programjait. Tekintsük meg a szőlőhegyen található hagyományos építésű borona-fonott-és vert falú, zsúpfedeles présházakat. Ez után Olaszfára kerekezünk át, ahol a Kneipp Vizesház és gyógynövénykert megtekintjük.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

Júniusban is hasonló szuper kerékpártúrákon vehetünk részt, amelyekről a május 23-án megjelenő programajánlónkban részletes tájékoztatást nyújtunk.

Tekerj a Zöldbe!

A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel.

A 30-60 kilométeres vezetett kerékpártúrákat a résztvevők sportolói múlt nélkül, kortól, és erőnléttől függetlenül könnyedén végig tudják bringázni. 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!