180 kilométeres kerékpárút épülhet Pécs és Siófok között

Ha minden a tervek szerint halad, 2023-ban indulhat a Pécs és Siófok között négy szakaszra bontott kerékpár­út építése.

A mintegy 180 kilométeres Siófok–Pécs kerékpárutat a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. valamint a Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tervezheti nettó 733 millió forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A teljes Siófok–Pécs kerékpárút terveit négy részletben kell elkészíteni.

  • A Siófok – Tamási (Termálfürdő) szakasz hossza 49 kilométer, ezt a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. tervezheti, 198 millió forintért.
  • A Tamási (Termálfürdő) – Dombóvár (központ) közötti 38 kilométeres szakasz tervezését is a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. nyerte, 183 millió forinttal.
  • A Dombóvár (központ) – „Mecsek-kör” (Oroszló – Tekeres) 49 kilométeres szakaszát a Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tervezheti 194,8 millió forintért.
  • Végül a „Mecsek-kör” (Oroszló-Tekeres) – Pécs (Szigeti út) 38 kilométeres záró szakaszát is a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. nyerte 158 millió forinttal.

A nyertesekkel július 7-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

A NIF Zrt. közölte, a rendelkezésre álló forrás alapján jelenleg a Siófok és Tamási közötti szakasz tervezése kezdődött meg. A teljes körű engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére, valamint a kapcsolódó engedélyek megszerzésére tizenhat hónap áll a társaság rendelkezésére. Az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése legkorábban 2023-ban kezdődhet meg.

A már létező tanulmányterv alapján a Pécs–Siófok bicikliút érinteni fogja többek közt Orfűt, Magyarhertelendet, Sásdot, Dombóvárt, Döbröközt, Tamásit és a Fejér megyei Szabadhídvéget is. A települések listáját az engedélyezési és kiviteli tervek véglegesítik majd.

Tervezett útvonal:

Érintett települések abc sorban:

Ádánd, Bodolyabér, Dalmand, Dombóvár, Döbrököz, Felsőnyék, Fürged, Gerényes, Husztót, Jágónak, Kaposszekcső, Kishajmás, Kisvaszar, Kocsola, Komló, Kovácsszénája, Magyarhertelend, Magyarszék, Mecsekpölöske, Meződ, Mezőkomárom, Mindszentgodisa, Nagykónyi, Orfű, Oroszló, Pári, Pécs, Sásd, Siófok, Siójut, Szabadhídvég, Tamási, Tarrós, Tékes, Vásárosdombó, Vázsnok.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!