19 db vezetett, családi kerékpártúra júniusban – Tekerj a Zöldbe!

Országos kerékpártúra sorozat indult Tekerj a Zöldbe! néven. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

A programsorozatot az Aktív Magyarország szervezi számos civil szervezet – összesen 140 partner – bevonásával.

A napsütés, a kékek, a zöldek, az újraéledő természet minden ragyogó színe a szabadba csábít – épp itt az ideje két kerékre pattanni, és felfedezni a környéket!

Van, aki kocsikázva szeret új helyeket felfedezni, eljutni innen oda, megnézni ezt-azt, és feltöltekezni a látnivalókkal. De igazán csak bringázva lehet akár nagyobb távokat is testközelben megélni, s közben tenni az egészségünkért és a természetért is.

Bringán ülve többet látunk, többet hallunk, többet érzünk, hiszen nem a forgalom ritmusára kell figyelnünk, hanem részei vagyunk a bennünket körülvevő tájnak. Élvezhetjük a természet hangjait, illatait, a rég várt napsütést a bőrünkön, kíméletesen, ám hatékonyan égetjük közben a télen jól elraktározott kalóriákat, és nem szennyezzük a környezetet sem.

A bringázás természetes stresszoldó, amely megajándékoz a szabadság érzésével is: suhanni a friss levegőn ismert és rejtett látni- és felfedeznivalók felé. Ehhez ajánlunk valóban izgalmas útvonalakat az ország minden részén, csodák földjén, muzsikáló erdőkön, titkos kerteken át, középkori templomok, tavak vagy ipari emlékek mentén, akár várat ostromolva – s nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő megyét, távot és nehézségi fokot. Aztán kalandra fel!

A bringazas.hu szerkesztősége, minden hónap utolsó hetében bemutatja a következő hónap legjobb kerékpártúráit. Második programajánlónkban mutatunk 19 júniusi bringatúrát szerte az országban, helyszínekkel, időpontokkal:

JÚNIUS 4.

  • Alpaka nézőben a derecskei Almáskertben – Tekerj a Zöldbe! (36 km)
    Útvonal: Debrecen – Mikepércs- Derecske (derecskei almáskert) majd vissza
    Egy családbarát bringatúrára hívunk benneteket, ahol kényelmes a tempó, sok a pihenő, kedvesek a túratársak, érdekesek a látnivalók, szeretni valók az Alpakák és még édesebb az almás süti.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Kerékpártúra a Tisza mentén – Tekerj a Zöldbe! (55 km)
    Útvonal: Csongrád Fahíd- Felgyő – Csanytelek Ildikó Rendezvényház – Mindszent komp – Szegvár – Szentes – Csongrád.
    A túra útvonala biztonságos Tisza-gát szakaszokon, közúton és kerékpárúton halad majd, egy kompozással.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Nyírkarászi földvár (35 km)
    Útvonal: Kisvárda – Anarcs – Szabolcsbáka – Gyulaháza – Nyírkarász – Anarcs – Kisvárda.
    A kerékpártúra célja egy jó hangulatú túra keretein belül bemutatni a térség egyik rejtett, de annál jelentősebb történelmi helyszínét, a nyírkarászi földvárat.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 5.

  • Kerékpártúra a Hevesi Füves Pusztákon keresztül Törőcsik Mari szülőházához (43 km)
    Útvonal: Kisköre Tourinform Iroda – Hevesi Füves Puszták – Tarnaszentmiklós – Pély – Kisköre Tourinform Iroda
    Útközben megtekinthetjük a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet élővilágát, majd megtekintjük a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, Törőcsik Marinak a szülőházát.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Családi kerékpártúra a Nádasdy kastélyhoz (25 km)
    Útvonal: Várpalota – Ősi – Nádasdladány – Ősi – Várpalota.
    A nemrégiben felújított kastély bejárásán kívül, a gyönyörű parkot is érdemes bebarangolni, bőségesen lesz időnk, így akár egy családi piknik vagy tollas/frizbi bajnokság is beleférhet. .
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 6.

  • Családi kerékpártúra az Ellés monostorhoz Csongrádról (25 km)
    Gyülekező és indulás helye: Csongrád, Fa-híd, Zsilip utca, 2022.06.06. 10.00 óra. A kerékpártúra tervezett távja 25 km. A teljes távot a Tisza-gáton tesszük meg, egészen az Ellésparti ásatásokig. Útközben turista megállóhelyen egy finom meleg ételt is elfogyasztunk. A túra vontatóval és gyermeküléses kerékpárral is teljesíthető.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Bringázz velem a hajósi pincefaluhoz Kalocsáról (52 km)
    Útvonal: Kalocsa, Miske, Hajós, Pincefalu
    Kalocsáról indulunk, a nevezetes Schöffer torony lábától. Miskén megállunk pihenni. Hajóson megnézzük a felújított vadászkastélyt, mely Bács megye legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve az egyik legjelentősebb az Alföldön. Innen irány a Pincefalu, melyet bringaúton közelítünk meg.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 11.

  • Kiskunsági kerekezés (42 km)
    Túránk során meglátogatjuk a Csalánosi parkerdőt, a benne a Kadafalvi szánkózódombbal, majd felkeressük a Szent Hubertus kilátót Ballószög szomszédságában, Köncsög határában, mely túránk célja is egyben. Hazautunk Ballószögön, és Szabó Sándor telepen keresztül vezet vissza a főtérre.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Sopron – Fertőboz – Sopron (30 km)
    Útvonal: Sopron – Pihenőkereszt  – Balfi Zsolnai kút  – Fertőbozi Gloriette kilátó – Balfi Présház – Szárhalmi erdő.
    Sok szeretettel hívunk és várunk mindenkit egy kis nyári bringatúrára. Túránk során érintjük a Fertő-part egy részének látnivalóit.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Levendulaszüret – Tekerj a Zöldbe! kerékpártúra Sárospatakról (46 km)
    Útvonal: Sárospatak – Olaszliszka – Bodrogkisfalud – Sárospatak
    A kerékpártúra célja a Csicsek levendulakert és lepárló megtekintése. Tájház látogatás. Levendulacsokor készítés, levendulaolaj és levendulavíz próba és vásár, majd levendulaszörp fogyasztása.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 12.

  • Családi kerékpártúra a Bakony lábánál (36 km)
    36km-es körtúra a Bakony lábánál halad. Várpalotáról indulva érintve Öskü – Hajmáskér – Sóly – Királyszentistván – Vilonya – Berhida – Pétfürdő-településeket. Utunk során megtekintjük Öskü középkori műemlékét a híres kerektemplomot. Ejtőzünk csörgedező patak partján és meglátogatjuk a hajmáskéri tüzérlaktanya épületét, mely egykor az Osztrák–Magyar Monarchia legfejlettebb, legimpozánsabb közép-kelet-európai laktanyája volt. Amennyiben időnk engedi, Sólyon áthaladva még a Séd partján fekvő egykori papírmalom romjaihoz is rövid kitérőt teszünk majd.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 14.

  • Családi kerékpártúra Sárospatak – Sátoraljaújhely – Sárospatak (31 km)
    Ajánlott: 12 éves kortól-100 éves korig. Úticél: Sárospatakról indulva a kerékpárúton betekerünk Sátoraljaújhelybe, majd visszafelé Sárospatakon megtekintjük az Iskolakertet és a történelmi Szoborparkot.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 18.

  • Sokoró felfedezése Győrből (50 km)
    A tervezett túránk a Sokorói vidék és Sokorópátka felfedezése céljából jön létre. Bejárjuk a település látványosságait , a Trianon emlékművet, Magyarok Nagyasszonya templomot és plébániát, a Pedró Pékséget is megnézzük hogyan készülnek a finomságaik, majd meg is kóstoljuk őket. Megnézzük a falu kerékpáros pihenőit és ellátogatunk a Sokoró Fogadóba egy finom ebédre.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Szálkai tó kerékpáros túra Szekszárdról (35 km)
    Autós felvezetéssel feltekerünk a Mausz kápolnához, ott lehetőség lesz fotózásra és frissítésre. Utána le gurulunk a tóhoz és eltekerünk a tó végére. Indulás: Szekszárd, Garay tér 6. (szökőkút)
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 25.

  • Tekerj a Zöldbe! a Zemplénben (50 km)
    Útvonal: Sátoraljaújhely Kossuth tér – Széphalom – Mikóháza – Pálháza – Kishuta – Kőkapu – Rostalló.
    A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ része a kiállítási épület, amelynek kutatószobájában lehetőség van az élő- és élettelen környezet vizsgálatára. Az épület legérdekesebb része a legmodernebb technikával felszerelt interaktív kiállítótér, ahol a látogató sétát tehet az erdőben és felfedezheti élővilágát, körülnézhet egy életnagyságú vadászlesből, vagy lábnyomda révén megismerheti az erdei állatok nyomait.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Kerékpárral a Nyíregyházi Állatparkba (25 km)
    A Sóstói tó és a park megtekintése után az Állatpark vezetőségének jóvoltából kedvezményes áron állatparki látogatásra invitálunk mindenkit. Kerékpározz tehát velünk június 25-én legalább 25 km-t!
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 26.

  • Családi tekerés a Tiszaigari arborétumba (50 km)
    Útvonal: Abádszalók Strand – Tiszaderzs – Tiszaszőlős – Tiszaigari Arborétum – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Abádszalóki Strand.
    Cél a Tiszaigari Arborétum kerékpártúra úticélja a 2016-2017 évben elvégzett felújítási és növényállomány fejlesztési folyamat végeredményeként új fényben tündöklő Tiszaigari arborétum. Útközben több Tisza menti települést (Tiszederzs, Tiszaszőlős) és azok látnivalóit (pl.: Domonkos-rendi templomrom – Tiszaderzs) érintjük.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 27.

  • Tekerj a Zöldbe! Hortenziák közt (46 km)
    Útvonal: Sárvár – Jeli Arborétum – Egervölgy – Sárvár (oda-vissza)
    Túránk Sárvárról indul, ahonnan a Jeli Arborétumot vesszük célba. Induljunk együtt Hortenzia túrára. Itt a nyár éljünk a Jeli Varázskert nyújtotta páratlan természeti lehetőségekkel. A Koponyás patak völgyében az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, melyben számos mamut fenyő található, illetve a japán erdőfolt a bambusz folttal. Utunkat Egervölgy irányába folytatjuk, onnan pedig Sárvár felé fordulunk, ahol a túránk befejeződik.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚNIUS 30.

  • Tekerj a Zöldbe! Bringatúra a Tisza parton (30 km)
    Fiatalokat és gyermekeket várok, akik végig tekernének a Tisza gáton, hogy megnézzék a Fa hidat, a Kőrös folyó torkolatot és a vasúti hidat. A hidakról néhány érdekességet is hallhatsz. A kerékpár túra teljes távja 30 km a menetidő 2 óra.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

Júliusban is hasonló szuper kerékpártúrákon vehetünk részt, amelyekről a június 24-én megjelenő programajánlónkban részletes tájékoztatást nyújtunk.

Tekerj a Zöldbe!

A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel.

A 30-60 kilométeres vezetett kerékpártúrákat a résztvevők sportolói múlt nélkül, kortól, és erőnléttől függetlenül könnyedén végig tudják bringázni. 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!