24 db vezetett, családi kerékpártúra júliusban – Tekerj a Zöldbe!

Országos kerékpártúra sorozat indult Tekerj a Zöldbe! néven. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

A programsorozatot az Aktív Magyarország szervezi számos civil szervezet – összesen 140 partner – bevonásával.

Igazán csak bringázva lehet akár nagyobb távokat is testközelben megélni, s közben tenni az egészségünkért és a természetért is. A kerékpártúrázás szeretete mellett a túrák többről szólnak, mint csupán az egészséges életmód népszerűsítése. A kirándulások útvonalai jellemzően a környék természeti látnivalóin, legszebb kulturális örökségein vezetnek keresztül, melyeket helyi túravezetők mutatnak meg a résztvevőknek.

A rendezvénysorozat nem titkolt célja továbbá, hogy minél több olyan térséget ismerjenek meg a kerékpáros turisták, amelyek ma még népszerűségükben elmaradnak a hagyományos bringás célpontoktól, de az utóbbi évek kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéseinek köszönhetően egyre jobb és biztonságos kerékpárutakon járhatóak be.

Bringán ülve többet látunk, többet hallunk, többet érzünk, hiszen nem a forgalom ritmusára kell figyelnünk, hanem részei vagyunk a bennünket körülvevő tájnak. Élvezhetjük a természet hangjait, illatait, a rég várt napsütést a bőrünkön, kíméletesen, ám hatékonyan égetjük közben a télen jól elraktározott kalóriákat, és nem szennyezzük a környezetet sem.

A bringázás természetes stresszoldó, amely megajándékoz a szabadság érzésével is: suhanni a friss levegőn ismert és rejtett látni- és felfedeznivalók felé. Ehhez ajánlunk valóban izgalmas útvonalakat az ország minden részén, csodák földjén, muzsikáló erdőkön, titkos kerteken át, középkori templomok, tavak vagy ipari emlékek mentén, akár várat ostromolva – s nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő megyét, távot és nehézségi fokot. Aztán kalandra fel!

A bringazas.hu szerkesztősége, minden hónap utolsó hetében bemutatja a következő hónap legjobb kerékpártúráit. Harmadik programajánlónkban mutatunk 24 júliusi bringatúrát szerte az országban, helyszínekkel, időpontokkal:

JÚLIUS 1.

  • Ercsi, Csepel-sziget, Adony, Ercsi körtúra – Tekerj a Zöldbe! (43 km)
    Találkozás az Ercsi-Szigetújfalu rév kikötőben. Innen komppal átkelünk a Csepel-szigetre. Dél felé haladunk a Mária úton Szigetújfalu határáig, ahonnan a piros turista jelzésen haladunk tovább dél felé a Dunával párhuzamosan, majd letérve a piros jelzésről a Duna gát tövében haladunk Lórévig, ahol megnézzük a Zichy kápolnát, majd a révvel átkelünk Adonyba. Adonyból ismét a Mária út mentén haladunk, mely több kilométeren át halad a Szent-László patak mellett, majd vissza érkezünk Ercsibe.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 2.

  • Petőfibánya kincsei – Tekerj a Zöldbe! (30 km)
    Kerékpáros túrát szerveznek Hatvan – Petőfibánya útvonalon, a Zagyva-gát mentén. Családosoknak, gyerekek számára is ajánljuk!
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Göcseji kerékpártúra – Tekerj a Zöldbe! (30 km)
    Kispáli-Nagypáli-Zalaszentlőrinc-Vasboldogasszony-Gősfa-Egervár-Lakhegy-Kispáli. Látnivalók: Várkastély Egervár, Boldogasszony Levendulás Vasboldogasszony
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Bringatúra a Tisza-parton – Tekerj a Zöldbe! (20 vagy 32 km)
    Fiatalokat és gyermekeket várok, akik végig tekernének a Tisza gáton, hogy megnézzék a Fa hidat, a Kőrös folyó torkolatot, a Vasúti hidat és a szentesi honvédségi vízi átkelőhelyet. A hidakról néhány érdekességet is hallhatsz.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 8.

  • Vizsolyi Biblia – Zempléni kerékpártúra (48 km)
    Útvonal: Hernádvécse, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Gönc, Göncruszka, Vilmány, Hejce, Vilmány, Vizsoly, Novajidrány, Garadna, Hernádvécse.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 9.

  • Zempléni várlátogató kerékpártúra (60 km)
    Útvonal: Hernádvécse, Garadna, Novajidrány, Boldogkőváralja, Boldogkőújfalu, Abaújkér, Abaújszántó, Hernádszentandrás, Encs, Abaújdevecser, Encs, Méra.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • MTB túra Várpalotáról a Sólyi fakardhoz (35 km)
    Útvonal: Várpalota > Bánta (Fenyves tó) > Öskü (Rotunda) > Sóly (Papírmalom, Szent István kardja, meglepetés) > Római gát > Várpalota. Az útvonal szinte teljes szakaszában forgalommentes terepen halad!
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! Liszt Ferenc nyomában (31 km)
    Cél, Liszt Ferenc szülőháza. Túránk során a nemrég átadott Sopron és Harka közötti bringautat használva, Neckenmarkt (Sopronnyék), Horitschon (Haracsony), és Raiding (Doborján) telelpüléseket érintjük.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 12.

  • Határvidék emlékei – Tekerj a Zöldbe! (32 km)
    Vas megye déli részén járunk, az Őrség szomszédságában. Klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez. Túránk első állomása Körmend, a Batthyányak városa. Majd következik a Miród-forrás, mely a térség jelentős turisztikai látványossága. Nádasdon megtekinthetjük az Erődített körtemplomot, mely alapjait 2003-ban lelték fel a templomkertben.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 16.

  • Testvértelepülések közötti kerékpártúra (42 km)
    Szendrő – Torna – Tornanádaska. Útközben érintett települések, látnivalók: Szalonna román kori református templom és harangláb. Perkupa régi település főutcája, Bódvaszilas, római katolikus templom, Komjáti, Tornanádaska.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tisza-parti bringa party – Tekerj a Zöldbe! (60 km)
    Útvonal: Nyíregyháza-Nyírtelek-Gyulatanya-Rakamaz-Gyulatanya-Nyírtelek-Nyíregyháza
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Nyitott porta túra Sopronból Fertőrákosra (25 km), három indulási időponttal
    Útvonal: Sopron (Tourinform) – Harka (Harkai Fröccsterasz) – Kópháza – Balf (Zsolnay ivókút) – Fertőrákos (Szitakötő panzió, Krois Brewery Sörfőzde)
    Útvonal jellege: országúti kerékpárút, kivéve Sopron Harka – Kópháza szakasz, az külterületi földes út.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Családi porta túra a Fertő partján (16 km), két indulási időpont
    Hegykő (1 Csepp Pálinkaház) – Fertőboz (Vincellér Borbirtok) – Hidegség (Fertőparti tej gazdaság) – Fertőhomok (Szentkői Sörház) – Hegykő (Völgyi Vendégház) – Hegykő (1 Csepp Pálinkaház). Útvonal jellege: kiépített kerékpárút
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Alföldi pusztákon át – Tekerj a Zöldbe! (45 km)
    Túraútvonal:
    Oda út: Csongrád Harangláb- Öreg szőlők- Bokros puszta kilátó- 500m homokos dűlő út- Bokros-puszta- Urbán kereszt-Alpár réti ártézikút-Tetves halom-Holt Tisza part-Régi halász csárda-Deák Ferenc utca-Árpád kori falu és templom
    Vissza út: Táncsics Mihály utca-Ady Endre utca-Tiszaújfalu-Apáca zárda-Bokros falu-Csongrád
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Nyitott porta túra Hegykőtől Sarródig (19 km), két indulási időpont
    Hegykő (1 Csepp Pálinkaház) – Fertőszentmiklós (Tulipános Vendégház)  – Sarród (Rozália Vendégház)
    Útvonal jellege: kiépített kerékpárút
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 17.

  • Két keréken két tó partján – Tekerj a Zöldbe! (70 km)
    Tekerj a Vajdaságba, a Bálint-tóhoz és a Ludasi – tóhoz. táv: 70 km szint: 0. Találkozás 08.00 órakor a Napfény Park Móravárosi TESCO parkolójában. Határátlépés személyi igazolvánnyal Röszkénél a régi határátkelőhelyen. (kb. 15 km) Majd reggelizési lehetőség Horgoson a falu főterén lévő pékségben (burek). Pénzváltásra itt van lehetőség. (1 Dinár kb. 3,40 Ft) A Szelevényi Pusztákon keresztül érkezünk meg a Bálint- tóhoz.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 18.

  • Kerékpártúra a Bakony vizes rengetegében (29 km)
    Útvonal: Farkasgyepű – Vadászház – Csurgó kút – Petőfi forrás – Tölgyes tető – Vadász kút – Roth Gyula emlékhely – Pisztrángos tó – Magyar forrás – Németbánya – Iharkút – Farkasgyepű.
    Látnivalók: Kőtemplom, elemi iskola, Bakony Vadjai kiállítás, Csurgó kút vízesés, Pisztrángos tó, csörgedező források, Németbánya-Fapuma, Iharkút bakonyi dínók lelőhelye.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 23.

  • Zarándok kerékpártúra a Tiszaalpári kolostorhoz (32 km)
    A túrázókat Topsi Bálint plébános indítja útnak és maga is kerékpárral vesz részt a programon. A tervezett menetidő kényelmes tempóval 3 óra. A túra biztonságos kerékpárúton Bokros városrész érintésével árnyékos akác fák alatt halad majd. A bencés rendi kolostorhoz érkezve fogadnak minket az ott élő apácák, ahol a hűvös templomban a plébános rövid misét mond, megemlékezve Európa védőszentjéről Szent Benedek apátról.
  • Tekerj a Zöldbe! Bicske (30 km)
    A túra nagyrészt kerékpárúton, és kis forgalmú utakon halad, gyerekekkel is biztonságosan biciklizhető. Könnyen teljesíthető mountain bike, trekking, vagy városi kerékpárral, és akár gyermekszállító utánfutóval is. Családbarát rendezvény.
    Útvonal: Bicske – Csabdi – Vasztély – Csabdi – Bicske
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 24.

  • Tekerj a Zöldbe! A gólyák földjén (45 km)
    A kerékpártúra a Duna–Dráva Nemzeti Park területén halad a Duna töltésén az államhatárig, majd Erdőfű érintésével Kölked irányába, ahol a Fehér Gólya Múzeum megtekintése, egy kis frissítő elfogyasztása után indulunk vissza Mohácsra.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

JÚLIUS 30.

  • Kerékpártúra a Kerka völgyben – Tekerj a Zöldbe! (30 km)
    Útvonal: Hegyhátszentjakab – Viszák – Pankasz – Nagyrákos – Szatta – Kerkafalva – Csesztreg.
    Látnivalók: Vadása-tó, Hegyhátszentjakab, Harangláb, Pankasz, Árpád-kori plébániatemplom, Csesztreg.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Séd völgyi tekergés – Tekerj a Zöldbe! (30 km)
    Útvonal: Veszprém – Laczkó forrás – Hadiút felüljáró – Cseri erdő – Márkói kápolna – Márkói malom – Séd-völgyi kerékpárút – Csatár kápolna – Tekeres völgy – Veszprém Gulya domb – Halagút – Veszprém Kiskuti csárda
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Mesés Hetés – Tekerj a Zöldbe! (30 km)
    2014-15-ös év Európai Bizottságának Táj Díját a Magyar Tájdíj nyertese a Mesés Hetés nyerte el. A 10 hetési faluban több helyen megállunk, nézünk szoknyás haranglábakat, kódisállásos házat, áthaladunk a szlovén-magyar határon lévő Hetés Barátság Parkon, megnézzük az eredeti vasfüggönyből készült Határtalan madár alkotást, bekukkantunk a Deák-szobába Zsitkócon, ahol láthatunk egy szőttest 1938-ból, melyre kerékpárost hímeztek… stb.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>
  • Tekerj a Zöldbe! a strandok éjszakáján, Cserkeszőlő (30 km)
    Oda vezető út: A Tisza folyón a csongrádi Fa-hídon kelünk át, majd Csépa falun keresztül közúton Bogarason át, kerékpárúton Cserkeszőlőre érkezünk. Vissza vezető út: Cserkeszőlőről Szelevény felé kerékpárúton és közúton haladunk, majd Szelevénynél a Tisza-gáton Csongrádra érkezünk.  A kerékpár túra célja a híres gyógyvízű Cserkeszőlői Fürdő meglátogatása, csoportos étkezés és kürtös kalács kostoló.
    Részletek és jelentkezés ide kattintva >>

Augusztusban is hasonló szuper kerékpártúrákon vehetünk részt, amelyekről a július 22-én megjelenő programajánlónkban részletes tájékoztatást nyújtunk.

Tekerj a Zöldbe!

A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel.

A 30-60 kilométeres vezetett kerékpártúrákat a résztvevők sportolói múlt nélkül, kortól, és erőnléttől függetlenül könnyedén végig tudják bringázni. 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!