3,7 kilométeres kerékpárút épült Vámospércs és Nyírábrány között

A 48. sz. főút felújításával párhuzamosan, a meglévő szentannapusztai útcsatlakozásig tartó kerékpárúthoz kapcsolódva 3,7 kilométeres kerékpárutat alakítottak ki Vámospércs és Nyírábrány között.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Ménes Andrea Vámospércs polgármestere, Nagy Lajos Nyírábrány polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tartott sajtótájékoztatót az elkészült kerékpárútról és a főút folyamatban lévő munkálatairól.

A kerékpárút a 48. sz. főút szentannapusztai útcsatlakozása és a nyírábrányi benzinkút között megközelítőleg 3,3 km hosszban megépült és forgalomba is helyezték, így ezen a szakaszon már korszerű kerékpárúton biztonságosan lehet közlekedni.

A 48. sz. főút Nyírábrány Határ utca után lévő 29+570 km szelvénye és az országhatár közötti mintegy 400 m-es kerékpárút-szakasz is elkészült, ezzel megteremtve a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál. Ezt a szakaszt viszont csak akkor helyezik forgalomba, amikor a két elkészült kerékpárút-szakasz között, a főút felújítási munkáihoz kapcsolódva, – a folytonosság fenntartása érdekében – azzal párhuzamosan megépül a kerékpározásra alkalmas szervizút.

Nagy Lajos Nyírábrány polgármester elmondta: „A nyírábrányi emberek több éve várják már, hogy megvalósuljon a 48-as főút felújítása, viszont a főút felújítása mellett nagy öröm mindenki számára, hogy a községünket egy új kerékpárút köti össze a szomszédos Vámospérccsel. Ezen kívül a kerékpárút megvalósításával létrejött a modern kerékpáros átkelés lehetősége a Nyírábrányi Közúti Határátkelőhelyen, így a Romániába kerékpárral utazók, túrázók hamarabb juthatnak át a határ túloldalára. Jó látni, hogy az emberek igénybe veszik és örülnek annak, hogy kikapcsolódási lehetőségként sportolni, túrázni indulhatnak biztonságos körülmények között, hiszen a főút nagy forgalma miatt így csökken a balesetveszély lehetősége is. Úgy gondolom, hogy szezonálisan, főként a nyári időszakban a kerékpárút jelentősége felértékelődik mind a turisztika, szabadidő, egészséges életmód, közlekedés tekintetében.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hozzátette: „A kerékpárút utolsó 400 méteres része megteremti a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál. Ehhez kacsolódóan a határátkelő területén megépült kerékpárúton, a kerékpárút teljes szélességében, az ellenőrzés vonalában egy acél, biztonsági zárral ellátott kaput, két térfigyelő kamerát és egy jelzőberendezést helyeztek el. Az országhatártól megközelítőleg 200 m-re pedig kerékpáros pihenő helyet alakítottak ki.”

A Vámospércs-Nyírábrány (országhatár) közötti kerékpárút építése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végezte nettó 524 millió forint étékben.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!