700 millió forint támogatást kap Zala megye kerékpáros turizmusa

Az idén jelentősen emelkedik Zala megyében a fejlesztésekre fordítható források összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) felváltó Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) keretében, közölte a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az évindító sajtótájékoztatóján.

Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Pál Attila kifejtette: az eredetileg 23 milliárd forintos megyei TOP-keret a múlt év végére több mint 33 milliárd forintra emelkedett, míg az új európai uniós költségvetési ciklusban induló VMOP forrásai – amiben már a két megyei jogú városé is szerepel – összesen 56 milliárd forint körül alakulnak.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Új programként, de még a TOP forrásait felhasználva 1,5 milliárd forintot fordíthatnak Zalában közútfejlesztésre, 800 milliót közlekedésbiztonsági projektekre, 3 milliárdot csapadékvíz-kezelési projektekre, valamint csaknem 700 milliót egy kerékpáros turisztikai beruházásra. A térségbe látogató kerékpáros turisták jobban megismerhetik a zalai vidék kulturális, épített és természeti értékeit.

A fotó 2020.május.30-án készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A VMOP hamarosan induló első pályázatain foglalkoztatási programokra 3,5 milliárd forintot, települések közötti közutak fejlesztésére 6,7 milliárdot, négy város fenntartható fejlesztési programjaira pedig 28,7 milliárdot fordíthatnak Zalában – sorolta a megyei közgyűlési elnök. 2020-ban 354 esetben összesen 3,8 milliárd forintot nyertek zalai települések a Magyar falu program pályázatain. Idén tovább nő a felhasználható összeg, amelyet elsősorban utak és járdák építésére, önkormányzati épületek felújítására, kisbuszok beszerzésére tudnak fordítani a települések.

A kép 2020.május.30-án készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Pár hete beszámoltunk Csesztregen zajló fejlesztésekről. A kerékpárút kétszer egy haladósávon épül ki, így szélessége 2,3 méter lesz. Felülete fugamentes térkőburkolat lesz, hossza pedig megközelíti a 465 métert.

A kép 2020.május.30-án készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Közel 12 kilométer hosszú kerékpárútvonalat építenek, mintegy 650 millió forint európai uniós pályázati támogatással Zala megyében. A fejlesztés eredményeként a kiemelt turisztikai célpontokra, többek közt a Balatonra, a Kis-Balatonra és Zalakarosra is könnyebb lesz eljutni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!