A Deseda-tó tökéletes helyszín a családi kerékpártúrákra

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, Deseda-tó.

A tó a Deseda-patak völgyzáró gáttal történő elzárásával jött létre 1974-ben. Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a tó akár a vízi sport iránt érdeklődők, akár a kerékpárosok körében. A nevének eredetéről több lehetséges magyarázat is létezik. A tó a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét. Ez a falu egyes vélemények szerint Dershida nevet viselte. Másik magyarázat az lehet, hogy a Dés vagy Ders nevű birtokos a tulajdonába tartozó hídon vámot szedett. 1975-ben felmerült, hogy hivatalosan is vissza kellene állítani a Déshida nevet, ám az elképzelés nem valósult meg.

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Fotó: Pavlényi Nikoletta

A horgászok előszeretettel látogatják a magyarországi őshonos halfajokban gazdag tavat. 2017 szeptemberében 26 országból érkeztek horgászok, összesem 208 versenyző, akik részt vettek a 19. pontyfogó-világbajnokságon a Deseda-tavon. A déli, a gáthoz közelebb eső részeken a 3–3,5 méteres mélységet is elérheti, míg a tó más részein mindössze 1 m körüli a víz mélysége. 1978-ban arborétumot alakítottak ki a félszigeten, amely 2001 óta egy hídon keresztül megközelítve ingyenesen látogatható.

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Fotó: Pavlényi Nikoletta

A horgászok mellett jól megférnek a biciklis családok is. A nemrég megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebringázható aszfaltozott kerékpárúton. A kisebb gyerekek is biztonságosan gyakorolhatják

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Fotó: Pavlényi Nikoletta

A bringával érkező családok számára különösen népszerű a tó, mert 2015 tavaszán a tó északi részén kalanderdőt alakítottak ki, ahol tanösvények, játszóterek, egy kisebb „lombkoronasétány” is várja a látogatókat. A tavat körülbelül 15 km hosszúságú kerékpárút veszi körbe. Az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál kis táblák jelzik, merre vezet az út.

Fotó: Pavlényi Nikoletta

2014-ben nyílt meg a toponári parton a Fekete István Látogatóközpont.

Fotó: Pavlényi Nikoletta

A Fekete István Látogatóközpontban megtekinthető a védett természeti terület változatos élővilágának bemutatója. Bő egy év alatt, 220 millió forintból épült fel a létesítmény, ám összességében több, mint 600 millió forintot fordított Kaposvár a Deseda-tó környékének fejlesztésére.

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Fotó: Pavlényi Nikoletta

Az őszi friss levegőn érdemes a tó körül bringázni, mert a fák, a növények meseszép színekben várják a látogatóit.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!