A környezettudatos bringás télen is figyel a vízimadarakra

A hattyú-, réce- és lúdfajok változatos, alapvetően zöld növényi részeket: füvek, levelek, hajtások, gyomokat esznek.

A madártani egyesület felhívja a figyelmet, hogy a téli hónapokban nem ajánlatos etetni a madarakat, mert a kenyérfélék, chipsek, kekszek és egyéb szénhidrátban gazdag emberi fogyasztásra használt élelmiszerek károsak lehetnek az egészségükre, főleg a fiatalokéra. Ha nagyon sok ilyen táplálékot fogyaszt, akkor egy tipikus betegséget kap el, az angyalszárny-betegséget.

Fotó Tokár Rita

Ragadozó és dögevő táplálkozásuk miatt a sirályok kissé kevésbé kiszolgáltatottak, mivel képesek parlagi galamb módjára épületeken, hidakon éjszakázni, télen pedig előszeretettel látogatják a városszéli hulladéklerakókat, ahol a kidobott szerves hulladékot eszik, de fürdő- és ivóvízre nekik is szükségük van.  Ebből következik a vízimadárfajoknak az az alapvető túlélési szabálya, mely szerint a közelgő fagyok és a talajt takaró hó elől mindenképpen fagy- és hómentes területekre kell húzódniuk.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Miközben a fagy és a hó a vízimadarak életterét teljesen lakhatatlanná teszi számukra, addig az énekesmadár-etetők madarai számára a fák, bokrok és magas gazosok kínálta élőhely a legkeményebb fagyok és vastag hótakaró esetében is élhető marad.

A bedobált élelemért tülekedő, a falatokért harcoló madarak között jelentősen nő a fajon belüli, és a fajok között egyébként még ritkább agresszió. Ez kisebb nagyobb sérüléseket okoz, ami szélsőséges időjárási körülmények között tovább rontja a túlélési esélyt.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Az etetőhelyen kiszórt, napi akár mázsányi tömegű kenyér, chips és egyéb eleség, melynek mennyisége a téli hónapokban, összesen a több tonnát, éves viszonylatban pedig még ennél is sokkal többet elérhet, a területre vonzza a patkányokat is, melyek a tavak és folyók partjába járatokat ásva, „helyben” szaporodni is tudnak.

A kenyérrel szemben a vízimadarak egészségére nem ártalmas eleségek: a szemes kukorica, napraforgó, magos madáreledel és búza. 

A vízimadarak etetése közben a balesetveszély is jelentős. Tapasztalatok szerint a nyüzsgő madarak békésnek tűnő látványa az etetni érkező embereket tömegesen, gyerekekkel közösen a jégre csábítja.

Orbán Zoltán

Balatonon is számtalan madárfajjal találkozhatunk, akik keresik az élelmet télen is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!