A Magyar Kerékpárosklub 50 településen javasol új kerékpársávokat

A Magyar Kerékpárosklub 19 megyében szeretne új kerékpársávokat felfestetni, ezzel egy hosszútávú, egészségesebb, környezetbarát közlekedést segítene elő. 

Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2×2 sávos útszakaszokon javasolják, olvasható a Magyar Kerékpárosklub honlapján.

Magyarországon – 2018-as reprezentatív Magyar Kerékpárosklub felmérése szerint – a felnőttek 17 %-a naponta kerékpárra ül, 70%-uk pedig valamilyen gyakorisággal szokott kerékpározni. Az Alföldön 30%-ot is meghaladja a naponta kerékpározó felnőttek aránya.

A teljes magyar felnőtt lakosság 80%-a szívesebben kerékpároznaha vonzóbbnak és biztonságosabbnak találná az utakat.

Ez az arány – budapesti trendekből kiindulva – tovább nőhetett, hiszen sokan ismerik fel, hogy a koronavírust könnyen el lehet kerülni kerékpáron, miközben az egészségünket is védjük a napi testmozgással.

A kerékpárra váltást sok helyen gyors és olcsó beavatkozásokkal, a meglévő, kihasználatlan útfelületek újraosztásával is segíteni lehet. Rengeteg település mellett épült elkerülő utak elkészülése után a logikusan adódó lehetőség ellenére sem csillapították a településen belüli főutakat, hogy gyalog és kerékpárral biztonságosabbá váljanak. Így rengeteg helyen továbbra is sokszoros balesetveszélyt okozva járdákra terelik a kerékpározókat, vagy a gyorshajtásra vonzó utak szélén kénytelenek dolgozni, boltba, iskolába, sportolni tekerni az ott élők.

A kerékpársávok felfestése segíthet a már kerékpározóknak és a kerékpározni vágyóknak, hogy könnyebben és egészségesebben járhassanak dolgozni, vásárolni, iskolába vagy kirándulni. A javaslatok nem korlátozzák az autóforgalmat, ugyanakkor nagyobb biztonságot adnak a környezetbarát közlekedést választóknak.

Ilyen logika alapján javasolt a Magyar Kerékpárosklub gyors és olcsó, régi hiányosságokat pótló fejlesztéseket Budapesten is tesztútszakaszokkal (pl. Nagykörút) kiegészítve.

Több helyszínen nem új sávok kialakítását, hanem meglévő, de lekopott kerékpársávok újrafestését, illetve az sebesség csillapítását kérték a Magyar Közút Zrt-től. Bízunk abban, hogy a javaslatokat mihamarabb elbírálják és kedvező változásokat fogunk az utakon tapasztalni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!