A Magyar Közút újabb helyszíneken épít világító kerékpárutat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi innovatív projektjében tavaly ősszel próbaüzembe helyezett világító kerékpárút télállónak bizonyult, már keresik a telepítés lehetséges új helyszíneit – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) kedden.

Az országos közútkezelő az ITM-mel egyeztetve folyamatosan vizsgálja a hazai közutakon és kerékpárutakon eredményesen hasznosítható korszerű technológiákat, anyagokat. A beváló megoldások a jövőben szélesebb körben is elősegíthetik a hálózatok gazdaságosabb és környezeti szempontból is fenntartható üzemeltetését. Az innovatív eszközök alkalmazása nemcsak olcsóbb és praktikusabb lehet, hanem a közlekedők kényelmét és biztonságát is szolgálhatja – közölték.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közleményben emlékeztetett: a közútkezelő egy előző innovatív projektben tavaly Esztergomnál, a Duna-menti kerékpárúton, majd Tát térségében épített ki világító kerékpárutat. A burkolatba kevert speciális szemcséket a nap fénye feltölti, az így kezelt felület este is jól láthatóvá teszi a nyomvonalat. Az első szakaszok érdemi állapotromlás nélkül vészelték át a telet, a hideg időjárás nem tett kárt bennük. A próbaüzem kedvező tapasztalatai alapján így megkezdődhet az újabb lehetséges helyszínek felmérése. A mutatós technológia alkalmazásával a közlekedés biztonságának romlása nélkül takarítható meg a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése – tette hozzá.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a társaság egyedülálló programja lehetőséget teremt a hazai szakemberek és vállalkozások számára, hogy találmányaikat, innovatív megoldási javaslataikat éles környezetben tesztelhessék, ehhez ráadásul támogatásra is pályázhatnak. Az egyes kísérleti programok kivitelezését követően hosszú távú mérnök- és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztések meghatározott paramétereit, vizsgálja a közlekedési, fenntartói és környezeti hatásaikat. Így megnyílhat az út a gyakorlatban igazolt, gazdasági és szakmai szempontból egyaránt hasznos ötletek széleskörű elterjedése előtt.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!