Az Olimpia – Kerékpározók című köztéri szoborral gazdagodik Békéscsaba

Újabb szoborral gazdagodik Békéscsaba, amely többek között azt is bemutatja, hogy a megyeszékhely egy kerékpárosbarát város.

Az Olimpia – Kerékpározók című szobor eredetije Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum nagy kertjében áll. A Genfi-tó partján az Olimpiai Múzeum nagy kertjében több mint húsz szobor között áll a verseny bicikliket hajtó három sportoló vörösréz lemezből készült szobra, melyet az olimpiai játékok történetének anyagát felölelő Musée Olympique nyitásának (1993. június 23.) évében állítottak fel. A szobor a Magyar Olimpiai Bizottság ajándéka. A fej-fej mellett haladó kerékpárosok arca és egész teste küzdelmet, igyekezetet fejez ki. A három bicikli öt kereke az öt kontinens egységét szimbolizáló olimpiai jelképet formázza. A leleményes kompozíciót Mihály Gábor tervezte, Babos Lászlóval együtt készítette el.

Az alkotást maga a szobrászművész Mihály Gábor ajánlotta fel, aki több szálon kötődik Békéscsabához.

A szobor második változata 2015 májusa óta Budapesten állt, a volt hullámvasút előtti helyen. Az eredeti marad Lausanne-ban, hiszen az még 1993-ban került oda a Magyar Olimpiai Bizottság ajándékaként.

Békéscsaba alpolgármestere elmondta: a szobor átvételét támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a megyeszékhely közgyűlése is. Varga Tamás hozzátette: most érkeztek el a közel egy éves folyamat első mérföldkövéhez.

– Számos nagy köztéri alkotás található az országban, ezekből az egyik ez a remekmű lesz, amely elsősorban a sportot jeleníti meg. Kerékpárosokat ábrázol csatlakozva ezzel az olimpia évéhez és ahhoz, hogy Békéscsaba egy kerékpárosbarát város – fogalmazott az alpolgármester.

Békéscsaba polgármestere elmondta: az elhelyezéssel kapcsolatban több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak. Szarvas Péter hozzátetette: elsősorban az elhelyezkedést, az illő környezetet és láthatóságot vették figyelembe, így esett a választás ideiglenes helyszínként a Jókai színház előtti térre. A szobor végleges helye a jelenleg felújítás alatt álló városi sportcsarnok előtt lesz.

– Az önkormányzat tisztelettel elfogadja Mihály Gábor szobrászművész és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. felajánlását. Az Olimpiai – Kerékpározók című szobrot térítésmentesen átvesszük és a Munkácsy Mihály Múzeum kezelésébe adjuk – részletezte a városvezető a helyi médiacentrumnak.

A 2020-as tokiói olimpiát a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották. A szobor végül így nem az ötkarikás játékok évében, hanem egy évvel korábban érkezik Békéscsabára.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!