Az Ormánság 150 millió forint értékben kerékpárúttal bővült

Mintegy százötvenmillió forint értékben, európai uniós forrásból épült kerékpárút az ormánsági Tésenfán és környékén.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert forrásból megvalósult beruházás célja, hogy Bőközt, azaz Tésenfát és térségét bekapcsolja a kerékpárturizmus vérkeringésébe.

A közel két kilométernyi kerékpárút és a kijelölt kerékpársávok segítik a térséget felkereső kerékpárosokat alternatív útvonalak kiválasztásában, hogy bejárhassák a természeti és építészeti értékekben gazdag tájegységet, kisebb és nagyobb körtúrákat tudjanak tenni.

Az új útvonal, a nemzetközi EuroVelo13, és országos kerékpár-turisztikai hálózatok kiegészítő elemeként kapcsolódik az Ős-Dráva Kerékpárúthoz, amely elektromos kerékpárkölcsönző, -töltő, és pihenő állomások rendszerét is tartalmazza. Tésenfán a horvát határ és a Dráva mellett (kb. 2,5 km-re) található. A Fekete-víz közvetlen közelében elhelyezkedő településre parasztházainak egyszerűsége a legjellemzőbb. Az Ormánság, vagy Ormányság tájegység Baranya megyében, a Dráva árterületén, a Dráva-sík kistáj része. Baranyára jellemző aprófalvas vidék. Legnagyobb települései az 1868 lakosú Vajszló és a 2941 lakosú Sellye. Nevét a „hegycsúcs”, „hegytető”, vagy „lápos terület” jelentésű finnugor eredetű orom, ormágy, vagy ormány szavakból származik.

Az Ős-Dráva Program egy komplex, a környezeti, gazdasági és társadalmi szférát egyaránt érintő területfejlesztési program, amely a hosszútávon fenntartható fejlődés feltételeit teremtheti meg hazánk egyik legelmaradottabb kistérségében, az Ormánságban. Ez a terv a fenntartható terület- és vidékfejlesztés első hazai mintaprogramjává vált. Az Ős-Dráva program részeként már korábban, 2014-ben elkészült az a kerékpárút hálózat, mely a térség turisztikai fejlesztését szolgálja. 125 kilométer hosszú és 400 millió forintba került. Harkány és Sellye között öt helyen van elektromos kerékpárkölcsönző, de építettek információs pontokat és pihenőhelyeket is.

Harkány, Siklós és Villány a tájegységhez közeli nagyobb települések, melyek változatos élményeket és számos látnivalót kínálnak.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!