Bringázás a Deseda-tó körül – videón Az Év Kerékpárútja

Ha tókerülést emlegetünk, általában a nagyok viszik el a showt, a Balaton, a Velencei, a Fertő vagy a Tisza-tó, pedig van még bőven amit érdemes körbekerekezni. Ilyen például a Deseda-tó, ami körül húzódik 2022-es Év Kerékpárútja.

A Deseda-tó körüli kerékpárút nyerte idén az Év Kerékpárútja címet. A Kaposvár melletti tó sokak kedvelt pihenőhelye. Nyáron strandként, télen korcsolyapályaként élvezik a turisták, kerékpárral egész évben bejárható a víztározó.

Üresen álló stégek, lelakatolt lángosos bódék, álmosan köröző hattyúk. Klasszikus őszi tóparti pillanatkép. Sokaknak szomorkás ez a látvány, hiszen a nyár, a szabadság végét jelenti. A bringások azonban másként látják ezt. Eltűnt a képtelen nyüzsgés, tisztább és valahogy igazibb a táj. Ideje nyeregbe pattanni és a víz helyett ebben az őszi nyugalomban elmerülni, megkerülni az ország tavait.

A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a kör mindössze 15 kilométer, így tökéletes lehet egy délutáni családi kiruccanásra, vagy más Somogyi kalandokkal összekötve. A bringakör megnyújtására az Aktív Magyarország oldalán találhatsz tippeket. Nincs messze innen a Zselici tájvédelmi központ – benne a Zselici Sötét Égbolt Rezervátummal – és a Szennai Skanzen sem.

Erre kerekezve szinte hihetetlennek tűnik, hogy hogy férhet egy ilyen rövid távba ennyi változatosság: tómenti tükörbeton, erdei ösvény, a félsziget megbúvó állatvilága. Ha van időnk, számos megállót beiktathatunk a körbe, van itt madármegfigyelő pont, vízivilág és arborétum is, a kisgyermekeseknek pedig kihagyhatatlan a Kalanderdő, ahol még egy kisebb lombkoronasétányt is találunk. Szuper állomás az interaktív, modern Fekete István Látogatóközpont is, ahol megismerhetjük a környék élővilágát (a nyitva tartásról érdemes előre tájékozódni).

Fiantok Dani az Aktív Magyarország YouTube videójában a Kaposvári Kerékpáros Klub alelnökével, Lőrincz Ferenccel tekeri körbe a tavat. Nézzetek rá kedvcsinálóként, és irány a Deseda-tó ősszel, télen is!

 

A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!