Félmilliárd forintból újul meg a Szarvas és Békésszentandrás közötti kerékpárút

A külterületi szakaszokat ugyan már felújította a Magyar Közút, de a belterületiek még hátra voltak, illetve egy új nyomvonal létesítése is elengedhetetlenné vált.

Régi kapocs már Szarvas és Békésszentandrás között a közlekedés, hiszen sokan bejárnak dolgozni a szomszéd településről, amit nem mindenki tud, illetve akar megoldani autóval. Összeköttetésük ezért már rég elkezdődött, egykor egészen Kondorosig egységessé tudták tenni a kerékpárutakat. Azonban ezek nagyon keskenyek, állapotuk pedig jócskán leromlott mára.

Szerdán aláírta Szarvas és Békésszentandrás polgármestere a kivitelezési szerződését. Tóth Sándor, a szarvasi polgármesteri hivatal beruházási csoportjának tagja ismertette a projektet a Békés megyei hírportálnak. Elmondta, a jelen fejlesztés értéke közel ötszáz millió forint, és összesen négy részre oszlik:

  • Az első az Erzsébet-ligeti fahíd és az Arborétum főbejárata közötti kerékpárút megépítése.
  • A második a Szabadság úti meglévő szakasz – a vasúti átjáró és a sportpálya között – felújítása.
  • A harmadik az Arborétum és a Hármas-Körös töltése közötti szakasz építése.
  • A negyedik pedig Békésszentandrás belterületén két utcához tartozó, egyenként 400 méter hosszú bicikliút felújítása.

A munkaterületet a szerdai aláírást követően átadták, amitől számítva hét hónapon belül befejeződnek a kerékpárút építések, felújítások és szélesítések egyaránt.

Babák Mihály polgármester elmondta, a kerékpárutakat célzó projekt Szarvas, Békésszentandrás és a Békés Megyei Önkormányzat konzorciumának köszönhetően valósul meg, a projektmenedzseri feladatokat éppen ezért a megyei önkormányzat látja el. Azért nem tudják felvezetni a gátra, majd onnan elvinni a kompig az új bicikliutat, mert ahhoz meg kellett volna emelni a gátat, aminek jelentős pluszköltsége már nem fért bele a keretbe.

Sinka Imre polgármester kifejtette, Békésszentandrás számára nagyon fontos ez a kerékpárút beruházás, hiszen a biciklizés egyrészt egészséges, másrészt pedig a település ezáltal egy újabb járművel is megközelíthetővé válik. Ráadásul meglévő szakaszaik már elöregedtek, felújításra szorulnak, amire a TOP egy igazán széleskörű lehetőséget biztosított, így azok száz százaléka megújulhat, illetve kiszélesedhet. Hozzátette, a fentieken túl az új kerékpárutak építése lehetővé teszi azt is, hogy a közeljövőben összekapcsolódhassanak Jász-Nagykun-Szolnok megyével, amely a megyehatárok elérhetőségére vonatkozó régi célkitűzésüknek számít.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!