Hamarosan Budapestről is elérhető lesz kerékpárúton a Törökbálinti-tó

Törökbálint alig 15 kilométerre található Budapest központjától, és egy könnyed családi kirándulásra tökéletesen alkalmas.

Jelenleg még épülő státuszban van a Budapest és Balaton közötti kerékpárút, amely többek között érinteni fogja Törökbálintot is. Ha a munkálatokkal jól haladnak, akkor jövő éven már Budapestről közvetlenül kerékpárral is elérhető lesz a település. Budaörs és Diósd felől kacskaringós úton juthatunk el a városba vagy akár vonattal, alig 10-15 perc alatt is elérhető. Beszédes a neve, valószínűleg Török Bálintról kaphatta, aki a 16. században a hegyre épített egy várat. A városban két kastély is áll, de sajnos csak kívülről tekinthetők meg. A Majláth-kastélyt a jezsuita rend az 1700 évek elején építette, amit a későbbiekben kibővítettek. Az épület az 1920-as évek óta tüdőszanatórium. A másik Valla-kastély országos védettséget élvező műemlék, amelyet néhány éve felújították.

A törökbálinti Falumúzeum helyi gyűjtésből származó bútorokkal, használati tárgyakkal berendezett szoba, konyha és a település múltját megelevenítő fotók láthatók. Ha tovább tekerünk Biatorbágy felé vezető úton, akkor rátalálunk a Törökbálinti-tóra.

A 17 kilométer hosszú Hosszúréti-patak a szomszédos torbágyi erdőben ered és végül Bodafoknál a Dunába torkollik. A patak egyik ágának duzzasztásával jött létre a Törökbálinti-tó, ahová a horgászok és a családok is járnak.

A tó déli oldalán 1,5 kilométeres kerékpárutat és a gyalogosoknak egy sétányt építettek ki. Egy játszótér is várja a gyerekeket, így a családok számára egy ideális kikapcsolódást jelent a tópartra való kirándulás.

Szeptember közepén megkezdődött a Budapest-Balaton kerékpárút Kamaraerdő és Törökbálint között tervezett szakaszának építése. A várhatóan jövő évben elkészülő beruházás mind a munkába, iskolába, mind a szabadidős célból kerékpározóknak kiváló lehetőséget teremt Kamaraerdő és Dél-Buda elérésére. A négy szakasz több részletekben készül: Budapest – Etyek (23 km), Etyek – Velence (32,6 km), Velence – Székesfehérvár (28,7 km), Székesfehérvár – Balatonakarattya (24,1 km).

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!