Húsvéti kerékpáros keresztút a hercegkúti Gombos-hegyi kálváriához

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen a Biblia szerint Jézus Nagypénteken meghalt a kereszten és harmadnapon feltámadott. Ennek az ünnepkörnek állítanak emléket a keresztutak.

A koronavírus miatt lassan egy hónapja már a nyilvános liturgiák szünetelnek a templomokban. Ahogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezésében áll, fontos a lelki feltöltődés. Magyarországon vannak olyan szabadtéri keresztutak, ahol a Húsvét szent ünnepére emlékezhetünk. A hercegkúti Gombos-hegyre tettünk egy könnyed kerékpártúrát, hogy a keresztutat bringáinkkal végigjárjuk húsvét idején.

A kálvária alapkőletétele 2004. április 30-án, az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti napon díszünnepség keretében történt, olvasható ez az információ a domboldalra kihelyezett táblán. A keresztút 14 stációból és 3 nagy méretű fakeresztből áll.

A beruházás finanszírozása a hercegkúti hívek, a faluból elszármazottak és a község barátainak összefogásával történt, mintegy 15 millió forint összegből.

Az egyes állomások bronz domborművei Molnár Levente alkotásai. 2010-ben egy nagylelkű adományozó vezetésével megépítették a domb csúcsára a feltámadás kápolnáját és erre helyezték rá az áldó Krisztus-szobrot.

Mivel a felfelé vezető úton akácos fasor található, ezért tavasszal illatárban úszik a felfelé vezető út.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!