Iron Bike 2020 Hatodik nap: Szeged – Pécs hőség, viharos szél

A hatodik szakasz tartogatott izgalmakat, szeles időt, meglepetéseket a Pécsre tartó kb 220 km alatt.

Szeged pezsgő életét sajnos nem láthattuk, de helyette tökéletes pihenést biztosított számunkra a Soleil Apartman a történelmi belváros szívében. A bőséges vacsora és a reggeli is nagyon finom volt, így kellő energiával feltöltődve kezdődött a nap a Tisza-partján.

Szegedről kivezető úton akadt segítsége Csabának, ugyanis Horváth Tomi megmutatta a Baja felé vezető irányt.

Szinte nyíl egyenes kerékpárút vezet a Duna partjáig, de Mélykútnál elkanyarodtunk Hajós felé. Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Több mint 1200 pince 24 utcácskában helyezkedik el. A présházakban a borvidék jellegzetes borait kóstolhatjuk meg.

A Hajós-Pincefalu előtti néhány kilométeren csatlakozott Csabához az Iron Bike 2020 főszervezője, Szabó Zoltán is.

Ezután együtt eltekertek a hajósi Érseki vadászkastélyhoz, melyet gróf Patachich Gábor, kalocsai érsek épített 1740-ben. Egy ideig árvaházként, majd gyermekotthonként használták, napjainkban múzeumként látogatható, sőt közösségi, kulturális és zenei rendezvényeknek ad otthont.

Csaba folytatta tovább a bringázást Baja irányába, ahol egy finom ebédet ettünk a Sugovica partján.

Ekkor a főszervező újra tekerni szeretett volna, de akkor szembesültünk vele, hogy a Bianchi Impulso gravel bringának a kereke nincs a kocsiban. A döbbenet az arcunkon, vajon hol hagyhattuk el. Rövid telefonálgatás után sikerült kideríteni, hogy a nagy sietségben véletlenül a hajósi kastély tövében felejtettük, de szerencsére egy becsületes megtaláló bevitte az épületbe.

Csabát útjára engedtük Mohács felé, kocsival pedig visszakanyarodtunk Hajósra.

Az út 90%-ban mindig a közelében maradtunk, így soha nem kellett magával cipelni semmit. Alig haladtunk el tőle kb 20 kilométerre, amikor telefonált nekünk, hogy defektet kapott. Egy vadászháznál pihent meg, amíg odaértünk hozzá. Egy gyors szerelés után kénytelen volt beülni a kocsiba, mert nagyon sok időt vesztettünk és Mohácson már vártak rá a segítői: Szabó György (r. alezredes, őrsparancsnok), Füredi László, Till Zoltán.

A mohácsi Vízirendészeti Kapitányság mellől indulva együtt szelték az aszfaltot egészen Villányig.

Megérkezett a viharos szél.

Hátszéllel a Szársomlyó a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méteres hegytömbje előtt, amely magányosan ugrik ki környezetéből Baranya megye déli részén. Hazánk legdélebbi hegye.

A Zengő Team csapata nagy erőt adott Csabinak, ugyanis a következő turisztikai látnivaló a Siklósi vár volt.

Hazánk legdélibb városa Siklós, Dél-Baranya és a Dráva-medence természeti, történelmi és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. A Siklósi vár egyike a legépebb és legegységesebb történelmi emlékünknek, falain a magyar építészettörténet szinte minden korszaka rajta hagyta stílusjegyét. A várat először egy 1294-es oklevélben említik, amikor a Kán nemzetségbeli Suklosiak a birtokosai.

Itt váltották egymást a segítők, ugyanis Balassa Péter és Rózsa Sándor egy kemény tempót diktáltak neki.

Léteznek helyek, ahol a gyógyító, megnyugtató energiák szinte kézzel foghatók. Ilyen csodatévő zarándokhely bújik meg a Tenkes lábánál, Siklós határában is. A Máriagyűdi kegytemplom több mint 800 fő befogadására alkalmas, kereszt alaprajzú templom 37 méter hosszú, tornyai 56 méter magasak.

Menet közben Peti levált és átadta a helyét Keszerice Zsoltnak.

Az est utolsó óráiban érkeztünk meg Pécsre.

A Széchenyi téren a média képviselői is megjelentek, és Dr. Ottoffi Gábor a Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány, a Pécsi Gyermekklinika onkohematológia osztályának vezető főorvosa is.

Az eseményen Gábor elmondta, hogy most a klinika főépületében lévő ultrahangkészülékkel tudják vizsgálni az osztályon lévő kisgyereket. Főként télen, esőben, vagy például csak tolószékben mozgatható kicsik esetében problémás a vizsgálat, hiszen sokszor azt a pár száz métert sem könnyű megtenni velük. Az eszköz nagyon nagy segítséget jelentene a mindennapjaikban, ezért nagyon hálás mindazoknak, akik segítenek a cél elérésében.

Aki teheti bármilyen összegű támogatással segítseg az alapítvány munkáját és gyerekek gyógyulását.

Pénzügyi támogatásunkat eljuttathatjuk az alapítványhoz banki utalással (MKB 10300002-10531950-49020012), Paypalon keresztül (info@eurakvilo.com), ezen az adománygyűjtő oldalon át, valamint tőlük kapott postai sárga csekken is.

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!