Iron Bike 2020 Hetedik nap: Pécs – Balaton – Zalakaros az utolsó előtti nap

Zsiga Csaba a szombati bringázást kipihenve Balaton felé irányította bringáját, hogy az utolsó szakaszt megszokott terepen tekerjen, a hétfői fonyódi végállomás előtt.

Vasárnap reggel még mindig viharos erejű szél tombolt Pécsett, de Csabi bringára pattant, hogy ellátogasson Orfűre, a 2019-es Virágos Magyarország verseny győztes településére.

Az erdő ölelésében fekvő tavak Pécstől alig 14 kilométerre. A hangulatos, virágos házak között megbújik négy mesterséges tó és Magyarország egyetlen működő vízimalma is.

Az erős szél és a bőséges balatoni látnivalók miatt egy rövid szakaszon autóba szállt, hogy időben Zalakarosra tudjunk érni. Ságvár előtt épülő kerékpárút hamarosan elkészül, így a tükörsima aszfaltozott úton pompásan lehet majd gurulni. Néhány kilométert tekert rajta, hogy meggyőzödön tökéletes minőségéről.

A Sió csatorna szomszédságában futó kerékpárúton egészen Siófokig tekert, útközben megpihentette fáradt lábait a vízben.

Horváth Laci a Sió Bike alapító tagja csatlakozott hozzá, hogy hazai terepen segítse útját. Balatonakarattyán a magas parton végre teljes egészében megcsodálhatta szeretett magyar tengerét. Ez a látvány olyan lendületet adott neki, hogy meg sem állt Alsóörsig, ahol Laroba étteremben láttak minket vendégül.

Folytatták tovább a bringázást Balatonfüreden a nyüzsgő Tagore sétányon, melynek eredete egy Nobel-díjas indiai költőhöz kapcsolódik. Elgurultak a Vitorlás térre Bujtor István szobrához. Itt található 2015 óta a vitorlás múzeum is, amely interaktív kiállítással várja a balatoni vitorlázás történetére kíváncsi látogatóit.

Kihagyhatatlan turisztikai célpont Tihany, amely minden évszakban vonzza a látogatóit. Szent Mária és Szent Ányos tiszteletére felszentelt templomot I.András király 1055-ben alapította. Középület kategóriában 2015-ben építőipari nívódíjat kapott. 1920-as években telepített őslevendulás sok érdeklődőt vonz minden nyáron.

Egyre könnyebbnek érezte a kilométereket, ugyanis Révfülöpről már láthatta Fonyódot, ahová hétfőn délelőtt fog érkezni.

Zánka után ismerős bringás csatlakozott hozzá, Fehér Gergő személyében, aki már hétfőn Sümeg közelében is segített neki a tekerésben.

Badacsonyi mólón pihenés közben Csaba elmesélte a héten történt eseményeket a sümegi bringásnak.

Erős tempóban érkeztek Balatongyörökre, a Szépkilátóhoz, hogy gyönyörű panorámás pihenőhelyen szusszanjanak egyet. Ezután már meg sem álltak Keszthelyig.

A Festetics-kastély 42 hektáros parkjában tett rövid látogatás megkoronázta a napot. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark terül el. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak teszik változatossá a kastélyparkot. Ezenkívül egész napra szóló látnivalók, programok gazdagítják a vendégek kulturális és élményekben gazdag látogatását.

Az utolsó közel 30 kilométert kellemes tempóban tette meg, hogy a csodálatos naplementét a Kis-Balatonnál láthassa.

Zalakaros előtt csatlakozott hozzá a Teker Egyesület képviseletében Karádi Szabolcs és Jankovics Ferenc a Mapei Tour de Zalakaros szervezői, Végh Andor önkormányzati képviselő, Kovács Szabolcs a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Szekeres Éva a Zalakarosi Fürdő marketing vezetője, valamint a sajtó munkatársai.

Novák Ferenc Zalakaros polgármestere és Podlovics Péter a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója köszöntötte az Iron Bike 2020 kerékpáros teljesítménytúráról érkező Zsiga Csabát.

Hétfő reggel a Zalakarosi Fürdőből jelentkezünk élőben, és elindulunk Csaba lakhelyére Fonyódra, ahol ünnepélyes fogadással várja a település vezetősége Csabát!

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!