Iron Bike 2020 Negyedik nap: Hazánk legszebb várai a Zemplénben

A negyedik napon hazánk legszebb várait látogattuk meg bringával: Szerencs, Boldogkőváralja, Regéc, Füzér és Sárospatak.

Csütörtök reggel egy gyors élő bejelentkezés után a miskolci diósgyőri vár mellől indítottuk a napot.

Miskolc központját elhagyva Felsőzsolca, majd Onga irányába tekert Csabi. Szerencsére nem volt túl meleg, sőt a szél sem hátráltatta, ezért egy jó tempóval jutott el Szerencsre.

A vár környékét körbejártuk és a reggeli, kitartó lendületével tovább folytatta az utat. Sajnos eddig tartott a csendes időjárás, mert a szél szemből kezdett el fújni, így az élő bejelentkezéskor már érződött a hangján a mögötte lévő kilométerek.

A boldogkőváraljai várhoz éppen ekkor érkezett a mai nap első kísérője, Karászi Attila, aki nagy segítséget nyújtott a rá váró kihívásban.

Az 1200 évek óta álló várban minden hétvégén programokkal várják az ide érkező turistákat. Innen 18 kilométerre található Regéc vára. Megkíméltük a bringásokat a sok emelkedőtől és tettünk egy rövid látogatást a várhoz autóval.

Az elmúlt időszakban elkezdődött a felújítása, hogy megfelelő látogatóközpontban tudják fogadni a turistákat. Csabáék keményen küzdöttek Zemplén emelkedőivel, a legnagyobb kihívást a Hollóházára vezető hosszú, 10 % feletti emelkedő jelentette, de ezzel is felvették a harcot.

A domb tetején Odrobina Sándor csatlakozott a túrához, aki ajándékkal is készült. Az aszfaltozott részre krétával felírta, hogy „Iron Bike 2020”.

Megérkezett a várva várt pihentető gurulás is egészen Füzérkomlósig. Egy meredek, de látványban gyönyörű emelkedőről már messziről láthatták a maguk előtt nyújtózkodó Füzér várát.

A szédítően magas sziklaorom tetején álló vár Magyarország 7 természeti csodájának az egyike, amely 2014-2016 között jelentős felújításon esett át.

Innentől kezdve már komolyabb emelkedőket nem tartogatott az út, így könnyedén lehetett volna tekerni tovább. Az élő bejelentkezések során Csaba mindig kihangsúlyozta, hogy defektet nem kapott, de sajnos ez is bekövetkezett. A külső és a belső gumiban is találtunk sérülést, ezért a kerékpárúton egy gyors szervizre volt szükség.

A láz és az egyre erősödő görcsök a lábában nem enyhültek, így nem kockáztatva az egészségét Sárospatakon fejeztük be a napot. A Rákóczi vár tövében megpihentünk, Karászi Attilának pedig megköszönve a segítséget tovább engedtük útjára.

Tiszacsegén zártuk a napot, ezért az útba eső 3 turisztikai látványosságot még meglátogattuk. Hercegkút a kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedhet, az egyedülálló pincesora kiemelkedő Tokaj-Hegyalján.

Érdemes megállni Tokajban a Bodrog és a Tisza találkozásánál, ahol a királyok bora, a borok királya is terem.

Tiszalöki erőmű robosztus épülete feltartóztatja a Tisza folyását, hogy ezzel energiát tudjanak felhasználni.

Tiszacsegén már vártak minket a Halászcsárdában, hogy a megérdemelt vacsorát elfogyasszuk.

A pénteki napon az Alföld hosszú sík vidékét látogatjuk meg, érinteni fogjuk Hortobágy kilenclyukú hídját, Debrecent, Gyulát és a napot végül Szegeden fogjuk zárni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!