Jó ütemben halad a Wenckheim turista- és kerékpárút építése

Hamarosan újabb szakaszon indulhat meg a kerékpárút fejlesztés a Gerlát és Póstelek közötti szakaszon.

A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg Békéscsabán. A belterület határától Póstelek irányába 739 méteren 3 méter széles külterületi utat építenek, majd a csatorna mellett 422 méteren 2,25 méter széles bicikliutat alakítanak ki a pósteleki kastélyparkig, ahol aztán 615 méteren 3 méter széles, kerékpározásra alkalmas sétányt létesítenek.

A Körte sor és Veszely között az Élővíz-csatorna menti futófolyosót jövő áprilisig lezárták, mivel az ottani bicikliutat korszerűsítik és szélesítik. Addig a szakasz nem használható, tehát a kerékpárosok Fényes és a Lencsési lakótelep között a Magyar utcában tekerhetnek. A külterületi szakasz egy részét elbontották a kivitelező szakemberei.

Az alapréteget a kerti szegéllyel együtt elkészítették, és a tervek szerint a napokban a kötőréteg aszfaltozására is sort kerítenek. A belterületi szakaszon jövőre indulhat meg a kivitelezés. A Kerekegyházi úton egy 3 méter széles mezőgazdasági utat építenek. Itt teljes hosszban, 855 méteren elkészült az altalaj-erősítés, terítik az alapréteget, a kötőaszfaltot. A Kígyósi úton 2 méter széles bicikliút készül, lefektették a szakemberek a zárt csapadékvizet elvezető csatornát, és elkezdték az alap kiásását, nagyjából 300 métert haladtak­.

A pósteleki bekötőút esetében nemcsak korszerűsítés, hanem szélesítés is várható. A városháza közlése szerint a munkálatok az ideiglenes forgalomtechnika kiépítésével megkezdődtek, folytatódik a kátyúzás és a burkolat szerkezeti helyreállítása. Lesz aszfaltozás is, akkor majd a teljes bekötőutat le kell zárni, de hogy ez mikor lesz pontosan, egyelőre nem dőlt el.

A Bartók Béla úti és a Temető sori kerékpárút felújítása részben elkészült, ugyanakkor most csak saját felelősségre használható, mivel nem helyezték forgalomba a bicikliutat ezeken a szakaszokon. Szarvas Péter polgármester elmondta, a Bartók Béla úton és a Temető soron a munkaterületet jelző táblák várhatóan jövő nyáron kerülnek le. Ennek az az oka, hogy a Bartók Béla út, a Temető sor, a Kétegyházi út, a Kígyósi út és a Kerekegyházi út egy kiviteli szerződés részét képezi, tehát a hivatalos forgalomba helyezési eljárásra is csak együttesen van lehetőség.

A Kétegyházi úton egyébként eddig csak apróbb beavatkozások történtek, a lényegi munka jövő tavasszal kezdődhet el. Egy újabb szakaszon indulhatnak meg a munkálatok, eredményesen zárult a vonatkozó közbeszerzési eljárás: ezzel kötik össze Gerlát és Pósteleket. A legkedvezőbb ajánlatot a tiszakécskei Hódút Kft. tette 331 millió forinttal.

Forrás: MLR Studio

Eredményes volt egy másik közbeszerzési eljárás is a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó fejlesztés kapcsán, ez pedig az, hogy a Ligeti soron és a Sikonyi úton kerékpárforgalmi létesítményt alakítanak ki. A legkedvezőbb ajánlatot itt is a Hódút Kft. adta, 90 millió forinttal. A munka azonban egyelőre nem indulhat, mivel a forrásra várni kell a Modern Városok Programban adta hírül a tájékoztatást a Békés megye hírportálja.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!