Karancs-völgyben három falut átszelő kerékpárút épül

A kerékpárút előkészítése már megkezdődött, először a csapadékvíz-elvezetési rendszer kialakítása az elsődleges feladat.

Az elmúlt években több nyertes pályázatnak is örvendhettek a Karancs-völgyi települések. Ezek közül az egyik legjelentősebb a három falut átszelő kerékpárút kiépítése. A beruházás a közelmúltban már révbe ért, megtörtént a munkaterület átadása, és valahol már a tényleges tevékenységek is elkezdődtek.

A kerékpárút támogatási szerződését még három évvel ezelőtt, 2017-ben kötötték meg a község vezetői. Azóta azonban jelentősen megemelkedtek az építőipari árak, emiatt az eredeti támogatási összeg már nem fedezte volna a beruházás kiadásait. A kormány jelentősen meg is növelte a Karancs-völgyi kerékpárút építéséhez biztosított támogatás összegét. Ezért az eredetileg megítélt egymilliárd forinton felül további több mint 322 milliót fordíthatnak a munkálatokra.

Jelenleg az érintett települések belterületi szakaszainak teljes hosszában az út egyik oldalán sincs sem kiépített járda, sem kerékpárforgalmi létesítmény. Ezért a gyalogosok, illetve a biciklisek is az útburkolat szélén vagy az útpadkán tudnak csak közlekedni, ami igen balesetveszélyes, mivel az érintett út forgalma jelentős ezen a szakaszon. Többek között ezért is vált szükségessé a három települést átszelő, közel 12 kilométer hosszúságú járda, kerékpárút, és kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése. Lesznek azonban olyan útszakaszok is, ahol a járda kialakítása mellett megtörténik a kerékpárnyomvonal felfestése is.

A kerékpárút Karancsalja, Karancslapujtő és Karancskeszi belterületein, illetve Karancslapujtő és Karancskeszi, valamint az utóbbi településhez tartozó Marakodipuszta között elterülő külterületi szakaszon is megépül majd.

Fotó Hüvösi Csaba

Karancslapujtőn, a Rákóczi út teljes hosszában megkezdődött a járda és kerékpárút építése, amely várhatóan egy éven keresztül tart majd, nyilatkozta a Nógrád megyei hírportálnak Baksa Sándor polgármester. Első lépésként a csapadékvíz-elvezetési munkálatok indultak el. A kivitelezés következtében bizonyos szakaszokon megtörténik az út, valamint a kapubejárók felbontása is. Utóbbiak esetében az érintett ingatlanok tulajdonosaival a fővállalkozó megbízottjai minden esetben egyeztetni fognak. A munkálatokat végző kivitelezőkkel, illetve szakemberekkel mindhárom település vezetője folyamatos kapcsolatban van. Többek között ennek is köszönhető, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, emelte ki Baksa Sándor.

Karancskesziben is megtörtént már a pályaszakasz kijelölése, azonban a tényleges munkálatok még csak a napokban fognak elkezdődni, mondta el a település polgármestere Királyhegyi Gyula. Mivel a kerékpárút kiépítése konzorciumban fog megvalósulni, ezért a munkaterületek átadása mindhárom községben egyszerre történt meg. A két faluhoz hasonlóan, Karancsalján jelenleg csapadékvíz-elvezetés történik, ugyanis az eddigi nyílt rendszert árokfedéssel zárttá alakítják át, és ezen halad majd a tervezett kerékpárút. Salgótarjánt elhagyva, a Karancsalja tábla elejétől egészen az iskoláig egyoldali, kétirányú kerékpárút épül a lefedett vízelvezető rendszeren. Mivel az Etesről átjövő forgalom is Karancsalján megy át, ezért akkora az érintettség, hogy ezen a szakaszon szükség van az egyoldali, kétirányú kerékpárútra. Az iskolától Karancslapujtő irányába pedig járda épül, és megvalósul a kerékpárnyomvonal felfestése is, nyilatkozta Sulyok Oszkár Jánosné polgármester.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!