Kerékpárok újrahasznosítása egy bringás kezei között

Mi történik a kerékpárokkal “haláluk” után? Csesznák Zoltán bringás művészetében újraélednek a kerékpárok alkatrészei. Az interjúban megismerhetjük, hogyan készülnek az alkotásai.

A kezdet…

Zolinak a Pilis közelsége jelentette az igazi kalandot és kikapcsolódást már gyerekként is, hiszen 15 évesen már monutain bike kerékpárral járta az erdőt. Sőt a kezdeti lendület egyre erősödött benne, hiszen több versenyen kipróbálta magát, 1997-ben volt az első Nagykovácsiban. Mindig igyekezett a profikkal felvenni a harcot, hogy a legjobbaktól tudjon fejlődni. Kíváncsi volt a képességeire, meddig feszegetheti a határait. A legbüszkébb a szilvásváradi Specialized Maratonon szerzett 13. helyezése, ahol kemény körülmények között derekasan vette az akadályokat.

A külföldi élet…

2012-ben a Kanári-szigetek magához csábította, ugyanis egy nagyszerű állásajánlatot kapott: kerékpáros túravezetés Fuerteventura. Jobbat nem is kívánhatott volna: a hobbi volt a munkája, mindezt egy gyönyörű helyen.

Fotó Csesznák Zoltán

Egy éven át szervezett, irányított, vezetett túrákat, de emellett a bicajok karbantartása, sőt a heti egyszeri bringás rendezvény dekorálása is a feladatkörébe tartozott. Szabad kezet kapott, annyi volt a vezetőség kikötése, hogy estére az étteremnek legyen kerékpáros hangulata. Így hetente leült az asztalhoz és tervezett. A használt alkatrészeket kipakolta maga elé, és addig formálta, alakította, amíg minden a helyére nem került, úgy ahogyan a fejében megálmodta. Soha nem az internetről szedte az ötleteket, mindig az előtte lévő fogaskerék sor vagy akár egy sérült bowden indította be a fantáziáját, így készültek például a bringás hölgyeknek virágok.

Az első alkotás…

Egy év tengerparti munka után hazaérkezett Magyarországra és a kint szervezett tapasztalataival megerősödve folytatta kreativitásának kibontakozását. Szintén bringarajongó öccse születésnapjára készített egy kerékpár alkatrészekből álló lámpát. Egy kerékpáros bolt és a barátai felajánlották hozzá a feleslegesnek tűnő csavarokat, anyákat, láncokat, féktárcsákat, fogaskerekeket. Természetesen a testvére odáig volt érte, és 2013 óta is működik, használatban van.

Fotó Csesznák Zoltán

Akkor mindent bele…

Mivel élvezte az alkotás minden pillanatát, ezért kedvet kapott, hogy további remekműveket készítsen. A mottója az újrahasznosítás, mert ami másnak már csak lom, számára akár igazi kincs is lehet.  Egy bringaszervizes barátja segített neki, amikor felesleges vagy különleges alkatrészek kerültek a kezei közé, akkor Zoli örömmel vette át tőle. Háláját kifejezve már a szerelő is gyarapodott egy alkotással. Ha már egyszer elindult, akkor komolyan is vette feladatát. A grafikus nővére és néhány barátja segített neki abban, hogy megfelelő nevet, logót tervezzenek és a közösségi oldalakon való megjelenés is hűen tükrözze művészetének lényegét. A nevében szereplő művek kifejezéssel az indusztriális stílust szerette volna visszaadni. A legfontosabb célja az volt, hogy átadja a kerékpárok iránt érzett szeretetet. Biciklis alkatrészeket használ fel, hogy akár a hűvös, hideg téli estéken is jelen legyen az életünkben a kerékpár, akárcsak egy lámpa formájában is. Fényével pedig emlékeztessen a megszerzett bringás élményekre.

Lépésről lépésre:

Természetesen továbbra is a saját képzeletére hagyatkozik, ezért minden alkotás egyedi. Fontos számára, hogy megrendelő egyéniségét tükrözze, ezért folyamatosan tartja a kapcsolatot velük.

Fotó Csesznák Zoltán

Fotó Csesznák Zoltán

Viszont az alkotás folyamata hasonló:

1. selejtes termékeket összeszedi a boltokból. Sajnos kevés az együttműködő kerékpárszerviz, akik hajlandóak lennének támogatni munkáját.

2. Saját maga takarítja, tisztítja az alkatrészeket. Így láthatja meg az apró részletekben rejlő lehetőségeket.

Fotó Csesznák Zoltán

3. Nincs hegesztés, csak csavarás, vagyis az alapanyagokat addig alakítja, formája, amíg a műve össze nem áll.

Fotó Csesznák Zoltán

Fotó Csesznák Zoltán

Vevői között akadt már spanyol bringaszerelmes és kaliforniai is, akik a dizájn piacon figyeltek fel alkotására. Művészete esküvői ajándékként is szerzett már örömet. Mindig figyel arra, milyen a megrendelő stílusa, vagyis outis vagy montis bringás, ragaszkodjon egy márkához, típushoz, színhez, belecsempészi kedvencét az alkotásba.

Fotó Csesznák Zoltán

A megérdemelt elismerés…

Megérkezett a várva várt siker is. Két egymást követő éven is helyezést ért el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által meghirdetett „Alkotó Energia” pályázaton a Bútor- és használati tárgy-készítés, funkcióváltás kategóriában. Egy első, és egy második helyezéssel értékelték művészetét.

A Buboréklámpa nevű műve racsnit, küllőket, agytestet tartalmaz. Belsejében pici hűtőgép izzókat helyezett. Ez az egyik legnépszerűbb terméke. A másik helyezett terméke egy fényképezőgépből átalakított diavetítő.

Fotó Csesznák Zoltán

Az egyik fogaskarék lámpája már Isztambult is megjárta, hiszen egy bringás kiállításon is szerepelt.

Mivel a kedvenc állata a bagoly, ezért alkatrészekből megalkotta kerékpáros változatát. Precíz, pontos, aprólékos munkája van benne. 1920-as évekből származó hajtóműből áll. A kerek hasához krumplireszelőt használt. A szárnyait a fékkarok helyettesítik. A csőrére is figyelt, így az első váltóban látott fantáziát hozzá. A fejére is nagy gondot fordított, hiszen teleszkóp villa felső részét használta hozzá.

Fotó Csesznák Zoltán

A folytatás…

A bringázás az élete része, amikor csak teheti kerékpárján kapcsolódik ki és töltekezik energiával. Egy alkotónak mindig kell az újítás, ezért elkezdett a színekkel játszani és nyitottan szemléli a körülötte lévő használati tárgyakat. Keresi azokat a kincseket, amin látszik a múlt, a viseltes jelleg, legyen akár az egy bőr nyereg. A célja továbbra is az, hogy minél több bringás (és nem bringás) emberhez eljussanak az alkotásai. Sokan nehezen válnak meg a szeretett régi kerékpárjuktól, de Csesznák Zoli képes arra az “egyszerű csodára”, hogy a bringából megfelelő emlék maradjon.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!