Kerékpárral a mérgező őszi kikerics nyomában

Az ősz közeledtével virágzó növényeink száma egyre csökken, és jól esik elcsípni egy-egy mezőt, ahol a szebbnél szebb kikericsek növekednek.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, akár az ébredező tavaszi természet, akár a változatos színekben pompázó őszi erdő, ámulatba ejtő látvánnyal kápráztat el minket bringázás közben. Aki figyelmes, nemcsak a fák, a lomkoronák szintjén nézelődik, hanem a mezőn megbújó apró virágszirmokat is észreveszi.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

“Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…” Petőfi Sándor versének kezdő sorai elevenedtek meg előttünk egy ilyen csodálatos virágzó rét láttán, amikor Telkibánya felé kerékpároztunk.

Fotó Szántó Csaba

A kikericsféléknek itthon 4 fajuk él: a külön nemzetségbe sorolt, tavasszal megismert egyhajúvirág mellett (krókusz, melynek virágai hasonlósága miatt tavaszkikericsnek is hívnak) három kikerics-faj honos hazánkban.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Közülük kettő a Kiskunságban is megtalálható, míg a tél végén nyíló, fehér virágú, magyar kikerics Magyarországon kizárólag a Villányi-hegységben fordul elő. Főleg az Adriai-tenger mentén gyakori faj. A népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak. A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe bekerülnek, és még így is súlyos tüneteket okozhatnak az azt fogyasztó embereknél, tudtuk meg a Kiskunsági Nemzeti Park ismertetőjében.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az októberi hétvégéken e-bike túrákat szerveznek hazánk Nemzeti Parkjai. A Kiskunsági Nemzeti Park kimondottan az őszi kikerics virágázásának és a gyönyörű táj megcsodálására szervez túrát.  A Kolon-tó körül vezető, részben természeti környezetben haladó körtúra betekintést nyújt a lápokra, láperdőkre, láprétekre, homokbuckákra. A Páhi-réteken és Pecznyik-erdő körüli gyepeken ősszel az őszi kikericsek tömegesen virítanak.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!